National cykelrute 2 Hanstholm - København

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kort over national cykelrute 2.

National cykelrute 2 Hanstholm - København (N2) er en 420 km lang cykelrute, der strækker sig fra fiskerihavnen i Hanstholm ved Vesterhavet til Københavns Rådhusplads. Ruten bindes sammen af tre færgeforbindelser: Ebeltoft-Sjællands Odde, Rørvig-Hundested og Sølager-Kulhuse.

N2 ruten har endnu ikke fået et mere mundret navn, som for eksempel N1 (Vestkystruten) og N5 (Østkystruten) har, men "Diagonalruten" har været foreslået.[1] Et andet bud kunne være "Nationalparkruten". Ruten har i dens diagonale forløb på tværs af landet således berøring med tre af landets nationalparker. Undervejs får cykelturisten derfor mulighed for at opleve et bredt udvalg af Danmarks forskellige landskabstyper og kulturhistoriske seværdigheder. Hen over Jylland inkluderer det for eksempel de åbne heder i Nationalpark Thy, gamle herregårde omkring Viborg og Læsten Bakker ved Randers, før man på Djursland inden færgelejet i Ebeltoft cykler i Nationalpark Mols Bjerge. Efter rutens længste færgetur venter de store udsigter fra Sjællands Odde samt Danmarks ældste træ, Kongeegen, i Nordskoven ved Jægerspris, lige efter man har kørt kortvarigt på grænsen til Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Ruten ender (eller starter om man vil) i hjertet af København.

N2 er en af de mindre kendte nationale cykelruter i Danmark. Foreningen Frie Fugle, som oprindeligt var med i processen omkring oprettelsen af det danske cykelnet af nationale ruter, har foreslået visse ruteomlægninger. På Djursland følger N2 for eksempel Østkystruten som et levn fra den tid, hvor færgen sejlede fra Grenå. Det foreslås, at N2 i stedet får et mere direkte forløb mod Ebeltoft.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]