National cykelrute 4 Søndervig - København

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
National cykelrute 4

National cykelrute 4 Søndervig - København er en af Danmarks nationale cykelruter. Den 331 km lange rute, "Danmark på tværs", blev i juni 2019 geninviet i en omlagt udgave, så en strækning over Samsø nu forbinder Jylland og Sjælland i stedet for som tidligere den ikke-eksisterende færgeforbindelse mellem Aarhus og Kalundborg. Ruten er derfor blevet omlagt til Hou syd for Aarhus, hvorfra der er færgeforbindelse til Ballen Færgehavn. På Samsø forbinder en 11 kilometer lang strækning Ballen Færgehavn og Sælvig Havn, hvor der er forbindelse videre til Kalundborg.[1][2]

Skiltningen af det tidligere forløb ind mod Aarhus eksisterer endnu også ude på ruten, men må formodes fjernet på et tidspunkt.

Ruteforløb i korte træk[redigér | redigér wikikode]

Efter starten i Søndervig ved Jyllands vestkyst passerer man Ringkøbing og Skjern før det går stik østpå. Det første stykke af turen henover den jyske halvø er uden mange højdemeter, men efter den jyske højderyg ændrer terrænet karakter. Udover Skjern Å, plantage- og hedeområder passerer man på rute 4 i Jylland også tæt forbi blandt andet Søby Brunkulslejer, Hampen Sø, den næsthøjest beliggende sø i Jylland og desuden en af Danmarks reneste,[3][4] og Velling Skov. Lidt øst for Ry tager den nyomlagte del af N4-ruten en sydøstlig retning mod Hou og færgen til Samsø.

På Sjælland går ruten fra Kalundborg over Roskilde til Hundige, hvor man rammer Køge Bugt og via Valby ender på Rådhuspladsen i København.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]