Danmarks nationale cykelruter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Denne liste præsenterer Danmarks nationale cykelruter, der er et netværk af 11 cykelruter på i alt 4.233 km koordineret af Vejdirektoratet. [kilde mangler] Cykelruterne varierer i belægning, der dog alle er farbare på cykel, omend visse er belagt med løst grus. De varierer også i længde og krydser flere steder hinanden, så man kan skifte fra en retning til en anden. Dog er rute 10 på Bornholm isoleret. De nationale cykelruter er desuden forbundet med et stort netværk af regionale og lokale cykelruter i Danmark. De nationale ruter 1 til 10 er oprettet i 1993 efter ide af Foreningen Frie Fugle.[1] Sidenhen er rute 12 omkring Limfjorden blevet oprettet.[hvornår?] Med support fra Dansk Cyklist Forbund og Vejdirektoratet blev ruterne oprettet af de daværende amter.[2] Danmark blev således det første land i verden, der fik et samlet net af cykelruter.[2]

Skiltning af nationalrute 9, samt regionalruterne 54 og 56 i det sydlige Sjælland nær Præstø.

Skiltningen af ruterne foregår ved vejskilte, der er opført ved samtlige sving på ruten. Skiltene er med blå baggrund og hvid skrift, der markerer i hvilken retning ruten fortsætter. Ofte er afstanden til de nærmeste byer og landsbyer desuden angivet. Til forskel fra regionalruterne har nummeret på nationalruterne en rød baggrund. Omkring tallet til alle ruterne er altid en hvid firkant. På skiltene findes desuden en hvid cykel.

Nummereringen af ruterne løber fra 1 til 12, hvor de lige numre er vest-øst-gående ruter mens de ulige er nord-syd-gående. Rute 8, 10 og 12 adskiller sig dog fra dette system, da de er rundstrækninger. Rute 11 er ikke i anvendelse.

Ruterne forløber primært på mindre veje, der er tyndt befærdede eller på cykelstier langs større veje. Desuden er en del af rutestrækningen på veje, hvorpå biler ikke har tilladelse til at køre. Disse strækninger er en blanding af stier og nedlagte veje som for eksempel den sydligste del af rute 1, hvor man lige bag digerne ved vestkysten kører på asfalterede serviceveje, der tidligere var åbne for biler, men nu er hegnede, således at fårene på forlandet bedre kan søge ly der.

Rutetilkoblinger[redigér | redigér wikikode]

Flere af ruterne indgår i internationale ruter og er således del af EuroVelo-projektet. Dette drejer sig om rute 1 samt den nordligste del af rute 5, der er del af North Sea Cycling Route (EuroVelo12), rute 3, der er del af Pilgrimsruten (EuroVelo3), rute 8, der på noget af strækningen er en del af Baltic Sea Cycling Route (EuroVelo10), samt dele af rute 6 og 9, der begge indgår i Middle Europe Route (EuroVelo7).

Officielt kortgrundlag[redigér | redigér wikikode]

De nationale danske cykelruters officielle kortgrundlag udgøres af såkaldte ruterelationer i OpenStreetMap[3], hvor de vedligeholdes og løbende opdateres efter materiale udleveret af Vejdirektoratet, dels af ansatte i Vejdirektoratet og dels af erfarne frivillige OpenStreetMap entusiaster. Dette betyder, at man kan studere ruterne i detaljer via adskillige OpenStreetMap baserede kortprodukter, såsom:

  • Andy Allans cykelkort, hvor cykelruter + diverse cykelinfrastruktur kortlagt i OSM er fremhævet.
  • Waymarkedtrails, der gør det nemt at overskue og hente gps-ruter for alle slags vandre-, cykel-, mtb-, ride- og ski-ruter der er kortlagt i OSM.
  • cycle.travel. Cykelnavigationsside lavet af en fremtrædende figur i OSM miljøet. Vægter veje og stier der er del af skiltede cykelruter højere end andre og kan således bruges til at beregne egne dags etaper, detours og lign.
  • Naviki Tyskudviklet cykelnavigation med både hjemmeside og apps og som kan beregne cykelture til adskillige formål. Man ser her ikke direkte cykelruterne, men det er tydeligt at de ved ruteberegning vægtes højere.
  • OsmAnd. Opensource App til Android & Iphone med navigation til både biler, cykler og fodgængere og et væld af funktioner, men som dog kan være rigeligt uoverskuelig til den jævne forbruger.
  • Garmin Det står enhver der har lyst frit for at fremstille OSM-baserede kort til sin Garmin GPS eller hente færdige fra f.eks. Velomap.

Ruterne[redigér | redigér wikikode]

# Navn Længde Asfalt Kommentar
N1 Vestkystruten 560 km 70 % Rudbøl - Skagen
N2 Hanstholm-København 420 km 80 %
N3 Hærvejsruten 450 km 78 % Padborg - Frederikshavn
N4 Søndervig-København 310 km 90 % Løber i dag fortsat via den siden 2013 nedlagte færgerute Aarhus - Kalundborg.
N5 Østkystruten 650 km 90 % Sønderborg - Skagen
N6 Esbjerg-København 330 km 92 %
N7 Sjællands Odde-Rødbyhavn 240 km 90 %
N8 Østersøruten 840 km 95 % 8-talsformet rute over Als - Ærø - Langeland - Lolland - Falster - Møn - Sjællands sydkyst - Fyns sydkyst
N9 Helsingør-Gedser 290 km 92 %
N10 Bornholm rundt 105 km 90 %
N12 Limfjordsruten 610 km 90 % Rundtur omkring Limfjorden

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]