Danmarks nationale cykelruter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Denne liste præsenterer Danmarks nationale cykelruter, der er et netværk af 11 cykelruter på i alt 4.233 km koordineret af Vejdirektoratet. [kilde mangler] Cykelruterne varierer i belægning, der dog alle er farbare på cykel, omend visse er belagt med løst grus. De varierer også i længde og krydser flere steder hinanden, så man kan skifte fra en retning til en anden. Dog er rute 10 på Bornholm isoleret. De nationale cykelruter er desuden forbundet med et stort netværk af regionale og lokale cykelruter i Danmark. De nationale ruter 1 til 10 er oprettet i 1993 efter ide af Foreningen Frie Fugle.[1] Sidenhen er rute 12 omkring Limfjorden blevet oprettet.[hvornår?] Med support fra Dansk Cyklist Forbund og Vejdirektoratet blev ruterne oprettet af de daværende amter.[2] Danmark blev således det første land i verden, der fik et samlet net af cykelruter.[2]

Skiltning af nationalrute 9, samt regionalruterne 54 og 56 i det sydlige Sjælland nær Præstø.

Skiltningen af ruterne foregår ved vejskilte, der er opført ved samtlige sving på ruten. Skiltene er med blå baggrund og hvid skrift, der markerer i hvilken retning ruten fortsætter. Ofte er afstanden til de nærmeste byer og landsbyer desuden angivet. Til forskel fra regionalruterne har nummeret på nationalruterne en rød baggrund. Omkring tallet til alle ruterne er altid en hvid firkant. På skiltene findes desuden en hvid cykel.

Nummereringen af ruterne løber fra 1 til 12, hvor de lige numre er vest-øst-gående ruter mens de ulige er nord-syd-gående. Rute 8, 10 og 12 adskiller sig dog fra dette system, da de er rundstrækninger. Rute 11 er ikke i anvendelse.

Ruterne forløber primært på mindre veje, der er tyndt befærdede eller på cykelstier langs større veje. Desuden er en del af rutestrækningen på veje, hvorpå biler ikke har tilladelse til at køre. Disse strækninger er en blanding af stier og nedlagte veje som for eksempel den sydligste del af rute 1, hvor man lige bag digerne ved vestkysten kører på asfalterede serviceveje, der tidligere var åbne for biler, men nu er hegnede, således at fårene på forlandet bedre kan søge ly der.

Rutetilkoblinger[redigér | redigér wikikode]

Flere af ruterne indgår i internationale ruter og er således del af EuroVelo-projektet. Dette drejer sig om rute 1 samt den nordligste del af rute 5, der er del af North Sea Cycling Route (EuroVelo12), rute 3, der er del af Pilgrimsruten (EuroVelo3), rute 8, der på noget af strækningen er en del af Baltic Sea Cycling Route (EuroVelo10), samt dele af rute 6 og 9, der begge indgår i Middle Europe Route (EuroVelo7).

Officielt kortgrundlag[redigér | redigér wikikode]

De nationale danske cykelruters officielle kortgrundlag udgøres af såkaldte ruterelationer i OpenStreetMap[3], hvor de vedligeholdes og løbende opdateres efter materiale udleveret af Vejdirektoratet, dels af ansatte i Vejdirektoratet og dels af (primært erfarne) frivillige OpenStreetMap entusiaster. Dette betyder, at man kan studere ruterne i detaljer via adskillige OpenStreetMap baserede kortprodukter, såsom f.eks. Andy Allans cykelkort, Waymarkedtrails, cycle.travel, OsmAnd og kort til Garmin fra f.eks. Velomap.

Ruterne[redigér | redigér wikikode]

# Start Slut Navn Længde Asfalt Byer
1 Skagen Rudbøl Vestkystruten 560 km 70 %
2 Hanstholm København   420 km 80 %
3 Skagen   Hærvejsruten 450 km 78 %
4 Søndervig København   310 km 90 %
5 Skagen   Østkystruten 650 km 90 % Frederikshavn, Aarhus, Vejle
6 Esbjerg København   330 km 92 %
7 Sjællands Odde Rødbyhavn   240 km 90 %
8 Padborg Møn Østersøruten ? km 95 %
9 Helsingør Gedser   290 km 92 %
10 Rønne Rønne Bornholm rundt 105 km 90 %
12 Aalborg Aalborg Limfjordsruten 610 km 90 %

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]