Nationalpark Jasmund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kridtklinter ved kysten i Nationalpark Jasmund

Nationalpark Jasmund er et naturreservat på den nordøstlige del af øen Rügen i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern. Området omfatter det bøgeskovbeklædte højdedrag Stubnitz nord for havnebyen Sassnitz, og de store kalkklinter der rejser sig i op til 161 meters højde over Østersøen.

Med sine 30 km², er det den mindste nationalpark i Tyskland, grundlagt i 1990 af den sidste østtyske regering forud for genforeningen.

Kalkklinterne[redigér | redigér wikikode]

Kalkklinterne er under konstant erosion. Ved de fleste storme falder dele af klinten ned på stranden eller i havet sammen med sten og fossiller af svampe, østers og søpindsvin.

Mest markant er den 118 meter høje Königsstuhl. En anden kendt kalkprofil, Wissower Klinken, styrtede i havet 24. februar 2005 under et tøbrud.

Flora og fauna[redigér | redigér wikikode]

På grund af de specielle geologiske forhold er Jasmund National Park hjemsted for mange sjældne planter og dyr. Der er mange sumpagtige damme i Stubnitz-skovene bag klinterne, som er hjemsted for mange planter, blandt andet vildæbler (malus sylvestris), taks (taxus) og forskellige arter af gøgeurt-familien, for eksempel cypripedium calceolus.

Af fugle kan man blandt andet se havørn, isfugl, landsvale og vandrefalk.

Billeder fra Jasmund National Park[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°34′N 13°39′Ø / 54.567°N 13.650°Ø / 54.567; 13.650