Isfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Isfugl
Isfugl
Isfugl
Bevaringsstatus

Ikke truet  (IUCN 3.1)[1]

Sårbar (DKRL)[2]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Coraciiformes (Skrigefugle)
Familie Alcedinidae (Isfugle)
Slægt Alcedo
Art A. atthis
Videnskabeligt artsnavn
Alcedo atthis
Linnaeus 1758
Kort
     Yngleområde      Findes hele året      Yngler ikke
     Yngleområde
     Findes hele året
     Yngler ikke
Synonymer
Gracula atthis Linnaeus, 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Isfuglen (latin: Alcedo atthis) er en sjælden dansk ynglefugl der tilhører skrigefuglene. Isfuglen er vurderet som sårbar på den danske rødliste.[2]

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Navnet, isfugl stammer fra det gammel højtyske Eisvogel som sprogforskere diskuterer betydningen af. Nogle mener det betyder skinnende, andre relaterer navnet til isen, og refererer til isfuglens ophold ved frosne vandløb, endnu andre henviser til de "isblå" rygfjer eller isfuglens synlighed i is og sne. Sidst antager nogle, at navnet oprindeligt betød "jernfugl" (tysk: Eisenvogel), da rygfjerne er stålblå og bugen er rustfarvet. Såvel Dansk Ornitologisk Forening, Den Danske Ordbog, Gyldendals Etymologisk Ordbog, Ordbog over det Danske Sprog og Politikens Nudansk Ordbog med Etymologi støtter den sidste udlægning.[3][4][5]

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Isfuglen er en meget farvestrålende fugl. Den er stærkt blå på ryggen og orange på undersiden. Den har et kraftigt, spidst næb som den bruger, når den styrtdykker efter fisk eller når den fanger guldsmede i luften. Den er ca. 16 cm lang, vejer 40 – 45 g og har et vingefang på 24 – 26 cm.

Adfærd[redigér | rediger kildetekst]

Isfuglen har et hårdt metallisk kald, som tit høres når den stryger forbi, lavt over vandet som en metalblå raket. I Danmark yngler ca. 250 – 400 par. Reden placeres i huller i stejle brinker i nærheden af fiskerige åer og søer. Den graver til dette formål en ca. 1 m lang gang. Isfuglen får typisk 2-3 kuld unger om året med 5 – 7 æg i hver. Jo ældre fuglene bliver desto flere kuld. Der er registreret op til fire kuld om året, hvilket dog kun ses hos 1 ud af 80 par. Æggene ruges i 19 – 21 dage og ungerne fodres af forældrene i 23 – 27 dage efter klækningen.

Da isfuglen er afhængig af gode udsigtsposter at jage fra, foretrækker den at leve ved åer og søer hvor der er vandrette grene, der rager langt ud over vandet.

Isfuglen i sagn[redigér | rediger kildetekst]

I græsk mytologi bliver Keyx (de) og Alkyone efter deres død forvandlet til isfugle.[6] En isfugleslægt er opkaldt efter Keyx og henholdsvist en ditto underfamilie og en slægt er opkaldt efter Alkyone.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Alcedo atthis, status og globalt udredelseskort på iucnredlist.org hentet 13. januar 2021
  2. ^ a b Isfuglden danske rødliste på bios.au.dk hentet 13. januar 2021
  3. ^ DOF: Isfugl
  4. ^ DDO: Isfugl
  5. ^ ODS: Isfugl
  6. ^ https://denstoredanske.lex.dk/Keyx