Natura 2000-område nr. 170 Kirkegrund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kirkegrund
Geografi
Region Region Sjælland
Areal 1.761 ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*
Habitatområde nr. 149
Oversigtskort
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Natura 2000-område nr. 170 Kirkegrund er et Natura 2000-område i Smålandsfarvandet der består af habitatområde nr. H149 og har et areal på 1.761 km².

Natura 2000-området ligger i Vandområdedistrikt II Sjælland i vandplanomåde 2.5 Smålandsfarvandet.[1].

Områdebeskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Kirkegrund er beliggende centralt i den dybe del af Smålandsfarvandet og er den yderste af de grunde, der strækker sig ud fra Knudshoved Odde. Natura 2000-området er et havområde, der er udpeget for at beskytte de marine naturtyper rev, sandbanke samt bugter og vige. Området er præget af rev, der markant stiger op over den mere jævne havbund, og i mindre omfang sandbanker. Revene er beskyttet mod fiskeri med bundslæbende redskaber. Revet består overvejende af sten i meget forskellige størrelser og tætheder omgivet af sandbund. De mange sten i området danner grundlag for et rigt og varieret dyreliv og undervandsvegetation, hvor især store rødalger og blåmuslinger er dominerende. Området er et vigtigt fødesøgningsområde for fisk og andre marine dyr. Den største trussel mod revet er i dag den næringsstofbelastning, der ses i alle farvande.[2] Da området er beliggende udenfor 3 sømilegrænsen, er der udenlandske fiskeriinteresser involveret, der skal reguleres gennem EU-kommissionen.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Vandplan – Hovedvandopland 2.5 Smålandsfarvandet Arkiveret 12. august 2018 hos Wayback Machine på mst.dk
  2. ^ Natura 2000 område nr. 170 Kirkegrund Arkiveret 26. juni 2021 hos Wayback Machine Resume mst.dk hentet 26. juni 2021