Rev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Great barrier reef i det nordøstlige Australien set fra oven.

Rev (synonymt med banke, grund, barn og flak) er den maritime betegnelse for en undersøisk ryg nær havoverfladen. De kan bestå af forskelligt materiale som klipper, sand, mudder el. lign.. Vanddybden over revene er ofte så lille, at der optræder bølgebrænding.

Der findes mange former og navne for rev. Her er nogle flere eksempler:

Der er ikke umiddelbart knyttet en speciel geologisk materialetype eller dannelsesmåde til rev, banke, grund, barn eller flak. Kender man det geologiske materiale og ønsker man at fremhæve det, kan man f.eks. tale om en sandbanke, mudderbanke, kalkgrund, stengrund, osv.. Banke er samtidigt et gammel ord for bakke. En toppet grund kaldes også en pulle. Rev ses i daglig tale indimellem brugt om landtanger og mere oversøiske fænomener som f.eks. Hindens rev.

Revene i havet er ofte oaser af liv og det kan til tider være nødvendigt at beskytte dem, af hensyn til fiskebestandene og den biologiske diversitet i oceanerne. De kan trues af stenfiskeri, sandsugning, bundtrawl, temperatur udsving og visse klima forandringer.

Rev udgør ofte en fare for skibsfarten, selv i vore dage.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer og Kilder[redigér | redigér wikikode]

Geografi/geologi Stub
Denne artikel om geografi eller geologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.