Natura 2000-område nr. 37 Rosborg Sø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rosborg Sø
Geografi
Region Region Midtjylland
Kommune(r) Viborg Kommune
Areal 74 ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*

Arter

Oversigtskort
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Natura 2000-område nr. 37 Rosborg Sø er en naturplan under det fælleseuropæiske Natura 2000-projekt. Planområdet, Rosborg Sø, er et habitatområde, med et samlet areal på ca. 74 ha. Området ligger i Viborg Kommune.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Rosborg Sø-området er den øverste del af Mønsted Ådal. I ådalen har der tidligere været en sø - Rosborg Sø, der blev tørlagt i 1868 og forsøgt afvandet omkring 1937. Afvandingen lykkedes imidlertid ikke. Mange af afvandingsgrøfterne kan stadig ses i den tidligere søbund - der i dag henligger som hængesæk under langsom tilgroning af især pil, birk, høje urter og græsser.

Området afvandes af et vandløb i den østlige side af dalen. Især langs skrænterne den vestlige og sydlige del af området findes en del arealer med forskellige typer rigkær, kildevæld og kildevældsbetinget hængesæk.

Habitatområdet indgår i sin helhed i det militære øvelsesterræn Finderup Øvelsesplads.

Natura 2000-planen er vedtaget i 2011, hvorefter kommunalbestyrelserne og Naturstyrelsen udarbejdede bindende handleplaner for gennemførelsen af planen. Planen videreføres og videreudvikles i anden planperiode 2016-21. Natura 2000-planen er koordineret med Vandplan 1.2 Limfjorden.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]