Natura 2000-område nr. 38 Bredsgård Sø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bredsgård Sø
Geografi
Region Region Midtjylland
Kommune(r) Viborg Kommune
Areal 172 ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*

Arter

Oversigtskort
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Natura 2000-område nr. 38 Bredsgård Sø er en naturplan under det fælleseuropæiske Natura 2000-projekt. Planområdet, Bredsgård Sø, er et habitatområde, med et samlet areal på ca. 172 ha. og hele området blev fredet i 1984 [1]; Området ligger i Viborg Kommune.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Bredsgård Sø-området er den øvre del af Fiskbæk Ådal, lige vest for Ravnstrup, og nordøst for den ligeledes afvandede Rosborg Sø. Habitatområdet omfatter den tidligere Bredsgård Sø, der nu er afvandet. Fiskbæk å løber gennem området fra syd til nord. Der også omfatter skrænterne omkring den tidligere sø. Området rummer en rig og varieret natur. Langs skræntfoden og i dalbunden findes kildevæld med konstant køligt vand, som betinger forekomsten af arter, som har hovedudbredelsen i koldere egne i Norden, såkaldte ”paludellavæld”. Særlig i den sydlige ende af området findes store områder med artsrige rigkær og kildevæld i mosaik med rigkær med flere sjældne karplante- og mosarter, bl.a. en lille bestand af gul stenbræk samt en god bestand af blank seglmos. Området huser også en bestand af kildevældsvindelsnegl.

Selve Bredsgårde Sø var tidligere på omkring 9 hektar, men i 1955 bestemte lodsejerne at man ville afvande søen for at skabe agerjord. Projektet mislykkedes for en stor del, så i dag består området af af vandhuller, kanaler, rigkær og våde enge.

Natura 2000-planen er vedtaget i 2011, hvorefter kommunalbestyrelserne og Naturstyrelsen udarbejdede bindende handleplaner for gennemførelsen af planen. Planen videreføres og videreudvikles i anden planperiode 2016-21. Natura 2000-planen er koordineret med Vandplan 1.2 Limfjorden.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Om fredningen på fredninger.dk