Nazar al-Khazraji

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Fra Interpol.
I mange år har Interpol efterlyst hærchefen, der flygtede fra sin lejlighed i Sorø.

Nazar al-Khazraji (født 17. november 1938 i Mosul, Irak) også kendt under navnet hærchefen fra Sorø var i en årrække irakisk general og senere hærchef. (Hans fornavn skrives ofte Nizar; efternavnet har hovedtryk på tredjesidste stavelse.)

Under Saddam Husseins diktatoriske Ba'ath-styre arbejdede han sig som general op til øverste chef for det irakiske militær. Han mistænkes for at have været dybt involveret i giftangreb mod kurdere i løbet af den såkaldte Anfal-kampagne 1988, måske endda at have givet ordre til det[1]. Ifølge Human Rights Watch døde omkring 100.000 kurdere i kampagnen. I 1996 blev han den højest rangerende afhopper fra Saddams styre, og han arbejdede derefter i en årrække sammen med den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Enkelte kilder peger på, at han sågar en overgang var inde i billedet som en mulig afløser til Saddam Hussein efter hans nederlag i Irakkrigen[2].

Efter at være flygtet fra Irak kom al-Khazraji til Danmark. Her boede han i en lejlighed i Sorø på Midtsjælland sammen med sine nærmeste familiemedlemmer. Han var her på såkaldt tålt ophold, men blev siden surrogatfængslet, dvs. kom i husarrest, idet byretten anså mistanken om krigsforbrydelser og folkedrab for bestyrket.[3]

Alligevel lykkedes det ham i marts 2003 at flygte fra sin lejlighed og ud af Danmark. Flugten førte til en del kritik af myndighederne og af daværende justitsminister Lene Espersen.

Al-Khazraji har siden været eftersøgt via Interpol. Han menes at opholde sig i De Forenede Arabiske Emirater, men i ti år var der ingen sikre tegn på, at han overhovedet var i live.

I foråret 2014 udgav han imidlertid en bog om sin karriere som militær leder i Irak i 1980'erne. Bogen er udgivet af et forskningscenter i Qatar og skal angiveligt følges op af endnu en udgivelse, der bl.a. vil omhandle hans ophold i Sorø.[4]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Irak Stub
Denne biografi om en iraker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi