Ngô Đình Diệm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Ngô Đình Diệm

Ngô Đình Diệm (Hán nôm 吳廷琰) (3. januar 1901 i Hue2. november 1963) var den første præsident i republikken Sydvietnam fra 1955-1963. I den vestlige verden er han kendt som Præsident Diem, selvom det i grunden er hans fornavn (efter vietnamesisk tradition nævnes familienavn først). Han blev ministerpræsident for det nyoprettede Sydvietnam i 1954, afsatte med amerikansk støtte kejser Bao Dai året efter, men efter brutale forfølgelser af buddhister i landet, mistede USA tilliden til ham. Et amerikansk støttet kup fik ham afsat, og efterfølgende henrettet.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Ngô Đình Diệm blev født ind i en aristokratisk romersk-katolsk og pro-fransk mandarinfamilie. Hans Ngo-familie havde lange og stolte traditioner som embedsmænd og rådgivere for diverse kejsere. Diem så ud til at skulle gå samme vej, og studerede jura og administration på en fransk skole for fremtidige vietnamesiske embedsmænd. Indtil 2. verdenskrig var han da også embedsmand i kejser Bao Dais regering. Han var en glødende kommunist- og buddhisthader, til dels på grund af sin religiøse baggrund. Hans bror var ærkebiskop i hans fødeby Hue.

Efter krigen kom det i 1945 til regulær konflikt med de antifranske kommunistiske tropper, der til sidst vandt magten i landet. Diem blev for en kort tid indespærret og gik derefter i eksil i Kina. Efter hans tilbagevenden til Vietnam, nægtede han at deltage i den kortlivede efterkrigsregering med kommunisten Ho Chi Minh i spidsen.

Efter den første indokinesiske krig, hvor franskmændene mistede herredømmet over de nordlige provinser til kommunisterne, blev Diem i 1954 af kejser Bao Dai udnævnt til ministerpræsident for den nyoprettede stat Sydvietnam. Han afviste at afholde frie valg, som Genevekonferencen fra 1954 ellers havde foreskrevet, og umuliggjorde dermed en genforening af Syd- og Nordvietnam. Efter en folkeafstemning i 1955 kunne han afskaffe monarkiet og erklære sig som præsident af Sydvietnam.

Diems regeringsstil var autoritær, korrupt og nepotistisk. Selv om han gik frem med stor brutalitet så gjaldt han alligevel i USA som et bedre alternativ til Ho Chi Minhs kommunisme. Som følge af en kristningskampagne af vietnameserne opfordrede buddhister i landet til at vælte Diem, hvilket blev besvaret med masseanholdelser og henrettelser.

Efter en blodig nedslagtning af en buddhistisk demonstration mistede Diem dog den sidste rest af den så vigtige amerikanske støtte. Man så ham nu ikke længere som en leder der kunne sørge for stabilitet i regionen, og den amerikanske ambassadør i landet opfordrede sågar militærledere til at kuppe Diem. Dette skete kort efter, og de nye magthavere henrettede den 1. november 1963 Diem, hans bror og andre medlemmer af regeringen. Selv om USA fordømte henrettelsen i skarpe toner, er det overvejende sandsynligt, at man ikke var helt utilfreds med udviklingen.