Spring til indhold

Niels Rademacher

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Niels Rademacher
Niels Rademacher
Foto: Budtz Müller & Co.
Personlig information
Født20. april 1812 Rediger på Wikidata
Nyborg, Danmark Rediger på Wikidata
Død17. maj 1885 (73 år) Rediger på Wikidata
Estland Rediger på Wikidata
NationalitetDanmark Dansk
Uddannelse og virke
BeskæftigelseKunstmaler, litograf Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Niels Grønbek Rademacher (20. april 1812 i Nyborg17. maj 1885Penth i Estland) var en dansk genre- og landskabs­maler.

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Han var søn af barber og kirurg Joachim Gotfred Rademacher og Anna Marie Grønbek, havde vel i sin barndom vist lyst til tegnekunsten, men kom dog efter sin konfirmation på et herredskontor, hvor han tilbragte flere år. Først tyve år gammel tog han til København for at tegne på Kunstakademiet og kom på samme tid i malerlære hos Caspar Peter Kongslev. Han gennemgik nu Akademiets skoler, blev 1836 elev af modelskolen og vandt 1837 den lille sølvmedalje. Samme år udstillede han sit første billede, En kone, der strikker, og i de nærmest følgende år udstillede han nogle figurbilleder. Først efter nogen tvivl og flere års venten bestemte han sig efter Martinus Rørbyes opfordring til at konkurrere til den store sølvmedalje, som han vandt i 1845.

Landmand[redigér | rediger kildetekst]

Efter den tid var han i nogle år i Finland, hvor han styrede en gård for den russiske statsafsending i Køben­havn, baron Nikolaj Pavlovitj von Nicolay; senere levede han en række år som land­mand i Jylland, men opgav dog ikke kunsten. I Finland havde Rademacher nemlig fået nær tilknytning til familien Jaenisch i Viborg. Da han i 1847 vendte hjem til Danmark lånte Helene Jaenisch ham en større sum penge, så han var i stand til at købe godset Langesgård i Jylland. Men han var en dårlig økonom, og skønt familien Jaenisch flere gange siden forstrakte ham med penge, måtte han få år efter gå fra gården.

Andre sysler[redigér | rediger kildetekst]

Med større mellemrum udstillede han på Charlottenborg Forårsudstilling som landskabsmaler. Fra sin første rejse, der gik til Norge, har han dog også efterladt genrebilleder, ligesom han i mindre omfang beskæftigede sig med portrætkunsten. Han har også litograferet nogle blade, bl.a. flere portrætter og Regensgården efter sin egen tegning. Rademacher havde også talent for at udklippe silhouetter. Han var ugift og døde på en rejse på godset Penth - hans søsterdatters ejendom - i Estland den 17. maj 1885.

Eftermæle[redigér | rediger kildetekst]

Rademacher boede boede i 1843 hos proprietær Dalsgaard på Krabbesholm og malede et billede af Skive. Måske havde han en vis indflydelse på sønnen Christen Dalsgaards lyst til at gå i hans fodspor og male jyske landskaber. Men mens Dalsgård opnåede at blive en af periodens betydeligste genremalere, regnes Rademacher blot som en repræsentant for tiden mellem guldaldermalerne og det naturalistiske gennembrud med en udpræget sans for at gengive landskabsprospekter med koloristisk indføling og fint lys.

Han er fotograferet af Heinrich Tønnies og Budtz Müller & Co. (Det Kongelige Bibliotek).

Udstillinger[redigér | rediger kildetekst]

Værker[redigér | rediger kildetekst]

Tegninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]