Ninawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Provinsen Ninawa
kurdisk: Neynewa
arabisk: نینوى
assyrisk: ܢܝܢܘܐ
Presidential Site, Mosel, Iraq.jpg
Præsidentpaladset i Mosul
Overblik
Land: Irak Irak
Administrativt center: Mosul
Demografi
Indbyggere: 3.106.948 (2009)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal: 36.700 km²
 - Befolkningstæthed: 84,7 pr. km²
Sprog: kurdisk
arabisk
assyrisk
turkmensk
shabaki
Andet
Hjemmeside: www.ninava.gov.iq
Oversigtskort
NinawaDahuk (provins)Arbil (provins)As Sulaymaniyah (provins)Kirkuk (provins)DiyalaSalah ad DinAl AnbarBagdad (provins)BabilKarbala (provins)WasitNajaf (provins)Al QadisiyahMaysanDhi QarAl MuthannaAl BasrahKuwaitJordanTyrkietSyrienSaudi-ArabienIranKarte
Om dette billede
Provinsen Ninawas beliggenhed i Irak
Distrikter i provinsen
Distrikter i provinsen

Ninawa (kurdisk: Neynewa; arabisk: نینوى; assyrisk: ܢܝܢܘܐ, Nîněwâ) er en irakisk provins, beliggende i det nordlige Irak og dækker området omkring Mosul. Ninawa, der dækker både arabisk og kurdisk område, afgrænses mod øst af floden Store Zab og mod vest af grænsen til Syrien.

Navnet Ninawa har provinsen fået af den gamle ruinhøj Nineve, der ligger ved floden Tigris, tidligere på den modsatte bred af, nu omsluttet af, byen Mosul. Nineve var en storby i det gamle Assyrien, og er nævnt i Bibelen:

Citat Og Kusj avlede Nimrod, som var den første Storhersker på Jorden. Han var en vældig Jæger for HERRENs Øjne; derfor siger man: "En vældig Jæger for HERRENs Øjne som Nimrod." Fra først af omfattede hans Rige Babel, Erelk, Akkad og Kalne i Sinear; fra dette Land drog han til Assyrien og byggede Nineve, Rehobot-Ir, Kela og Resen mellem Nineve og Kela, det er den store By. Citat
1. Mosebog kapitel 10 om Noas oldebarn

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Irakisk geografiSpire
Denne artikel om irakisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi


Koordinater: 36°00′N 42°28′Ø / 36°N 42.47°Ø / 36; 42.47