Olga Knudsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Olga Knudsen

Olga Knudsen.jpg

Personlig information
Født 29. juni 1865 Rediger på Wikidata
Følle Rediger på Wikidata
Død 26. september 1947 (82 år) Rediger på Wikidata
Vejle Rediger på Wikidata
Politisk parti Venstre Rediger på Wikidata
Søskende Ivar Knudsen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Olga Knudsen (29. juni 1865 i Følle, Bregnet Sogn26. september 1947 i Vejle) var en dansk kvindesagsforkæmper og politiker. Hun var søster til Ivar Knudsen.

Olga Knuden var datter af købmand Jens Elsbert Knudsen (1826-1901) og Julie Vilhelmine Rønberg (1828-88). Faderen styrede en større købmandsvirksomhed i Følle ved Rønde, og datterens assistance i hjemmet blev nødvendiggjort af moderens død i 1888.

Hendes to brødre fik akademiske uddannelser. Ivar Knudsen blev civilingeniør og er nu kendt som B&W-direktør og manden bag verdens første dieseldrevne skib. Den anden broder, Morten Knudsen, blev stabslæge i hæren, og gennem hans ægteskab med sygeplejersken Thora Knudsen fik Olga Knudsen besked om og interesse for kvindesagen. Hun dannede Vejle Kvindeforening i 1905 som en af de første kvindevalgretsforeninger i provinsen. Og ved de første hjælpekassevalg 1908 stillede hun op og indvalgtes i den kommunale hjælpekasse i Vejle, hvor hun sad indtil 1917.

I 1909 stillede hun op til kommunalvalget (det første, hvor kvinder kunne opstilles), og valgtes for Venstre på en borgerliste til Vejle Byråd. Hun var også medlem af menighedsrådet for Frelsers Sogn 1917-26.

Med Grundloven af 1915 fik kvinder valgret til Rigsdagen, og i 1918 ved det første valg, hvor kvinder kunne stemme, blev hun opstillet og valgt til Landstinget. Hun var en af fem kvinder, der blev valgt til dette ting (to af de andre var Marie Christensen og Inger Gautier Schmit fra Venstre, mens de øvrige var Nina Bang og Marie Hjelmer). Hun sad på tinge frem til 1928, hvor hun af sit parti blev erstattet af en mandlig kandidat.

På tinge lå hendes ordførerskaber særligt inden for de sociale, sundhedsmæssige og kommunale områder.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


DanskSpire
Denne artikel om en dansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker