Osip Mandelsjtam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Osip Mandelsjtam

Osip Mandelstam in 1935.png

Personlig information
Født Иосиф Эмильевич Мандельштам Rediger på Wikidata
2. januar 1891 Rediger på Wikidata
Warszawa, Polen Rediger på Wikidata
Død 27. december 1938 (47 år) Rediger på Wikidata
Gulag-lejr, Sovjetunionen, Vladivostok, Primorskij kraj, Rusland Rediger på Wikidata
Dødsårsag Plettyfus Rediger på Wikidata
Ægtefælle Nadezjda Mandelsjtam (fra 1922) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg,
Sankt Petersborgs Statsuniversitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Essayist, oversætter, skribent, litteraturkritiker, digter Rediger på Wikidata
Kendte værker Tidens Støj, Sten Rediger på Wikidata
Bevægelse Akmeisme Rediger på Wikidata
Påvirket af Mikhail J. Lermontov, Aleksandr Pusjkin Rediger på Wikidata
Fængslet i Lubjanka Rediger på Wikidata
Signatur
Mandelstam signature.svg
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Osip Emilevitj Mandelsjtam (russisk: О́сип Эми́льевич Мандельшта́м, tr. Ósip Emílevitj Mandelsjtám; født 15. januar 1891 i Warszawa, Kongrespolen, Det Russiske Kejserrige, død 27. december 1938 i Vladivostok, Russiske SFSR, Sovjetunionen) var en russisk digter og essayist. Mandelsjtam levede og skrev i det fremvoksende Sovjetunionen og var hele livet ukendt uden for Sovjet. Han er af eftertiden anset for at være en af Ruslands største digtere i det 20. århundrede.[kilde mangler]

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Mandelsjtam boede det meste livet i Sankt Petersborg. Hans forældre var jødisk troende. Faderen var læderforhandler og moderen klaverlærerinde. I sine unge år foretog digteren rejser til Frankrig (1907) og Tyskland (1908-1910) og læste på Heidelbergs Universitet. I 1911 vendte han tilbage til Sankt Petersborg for at læse filosofi på universitetet, en uddannelse han aldrig færdiggjorde. I løbet af årene på Sankt Peterborg Universitet skrev han digtsamlingen KAMEN (1913), lige som han stiftede bekendtskab med de senere forfattere Nikolaj Gumiljov og Anna Akhmatova, der sammen med Mandelsjtam stiftede Akmeisterne. Mandelsjtam så Akmeisterne opfattelse af poesien som et brud med symbolisterne. Han skrev i sine tidlige digte om Ruslands dobbelthed: Det stolte Rusland, han kendte med dets forbindelse til Europas kulturarv, og det Rusland, der lukkede sig i en totalitær styring af folket.

Mandelsjtam støttede revolutionen i februar 1917, men tvivlede på resultatet af oktoberrevolutionen samme år.[kilde mangler] Efter den ændrede Mandelsjtam syn på poesien. De tidlige digte blev fulgt af TRISTIA (1922), der konsoliderede Mandelsjtams position som digter og indskrev eksil-dimensionen i forfatterskabet. Efter de to revolutioner var landet i opbrud, og Mandelsjtam reagerede ved i sin poesi at knytte sig til den klassiske tid og ved at vidne om digterisk og menneskelig eksilering.

Billede fra NKVD efter Mandelsjtams første arrestation i 1934.

I 1921 blev han gift med Nadezjda Jakolevna Khazin, og parret boede i de følgende år i Ukraine, Petrograd, Moskva og Georgien. Fra 1925 til 1930 skrev Mandelsjtam kun børnebøger og prosa. I 1930 foretog han en rejse til Armenien, som hans sidste store værk også kom til at handle om. I det udforsker han igen mennesket i eksil, og han drager paraleller til Aleksandr Pusjkin, som en der er udenfor. I løbet af 1930'erne fik Mandelsjtam voksende problemer med myndighederne. Osip blev arresteret i 1934 for sit satiriske Stalin-epigram, og parret gik i eksil i Tjerdyn i Perm kraj og senere i Voronezj. Mandelsjtam kritiserede Stalin i flere skrifter og blev anholdt for kontrarevolutionære aktiviteter og kom i forskellige arbejdslejre, inden han døde i 1938 i Gulaglejren i Vladivostok.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

ForfatterSpire
Denne forfatterbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi