Symbolisme (stilperiode)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Symbolisme. (Se også artikler, som begynder med Symbolisme)

Symbolisme er en kunstnerisk stilperiode i Europa 1870-1900. I Danmark 1890-1910.

Præsentation[redigér | redigér wikikode]

Perioden er blevet kaldt ved mange navne i litteraturhistorien: Senromantik, det sjælelige gennembrud (Helge Rode i bogen Det sjælelige Gennembrud) og det lyriske gennembrud (i Vilhelm Andersen Illustreret dansk Litteraturhistorie).

Periodebeskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Huset med tårnet på Frederiksberg, Johannes Jørgensens bopæl 1891-93, som gav navn til tidskriftet 'Taarnet'.

Betegnelsen "det lyriske gennembrud" tager fat i et genremæssigt kendetegn ved perioden: Hvor naturalismen og Det Moderne Gennembrud genremæssigt foretrak prosa (novelle og roman) og dramaet til sine værker, blev lyrikgenren vækket til live igen af den symbolistiske bevægelse.

Symbolismen i Danmark var centreret om tidsskriftet Taarnet, som blev redigeret af Johannes Jørgensen. Det var også her den danske Symbolismes manifest eller programskrift blev offentliggjort i december 1893. Artiklen rummer en skarp afstandtagen fra Georg Brandes og naturalismen.

Symbolismen rummede en genetablering af en metafysisk, bagvedliggende virkelighed. Vi kan ikke se verden som den er, men i glimt kan digteren ane det bagvedliggende, og det er det, han skal give videre i sin poesi. I denne tanke kan ses ligheden med Romantikken, men hvor digteren også var det særlige individ der kunne ane sammenhængen i verden.

Der er to store figurer i den danske symbolisme: Sophus Claussen og førnævnte Johannes Jørgensen; og når man betragter deres digte har de ikke umiddelbart meget tilfælles. Det har gjort at Bo Hakon Jørgensen i sin periodegennemgang i Arkiv for Dansk Litteratur, har valgt at skelne mellem to retninger: Den transcendente- og den humane symbolisme. Den første er Johannes Jørgensen-retningen; her er digterens søgen rettet mod et trosobjekt – og i Jørgensens eget tilfælde mod Gud. Han konverterede i 1896 til katolicismen.

Den humane symbolisme er Claussens retning, hvor den metafysiske oplevelse ikke rettes udad men indad i stedet; det er digtet og kunsten der er målet for oplevelsen af verden. Hans poesi er på mange måder Art pour l'art, kunst for kunstens skyld.

Den danske forfatter J.P. Jacobsen læses ligeledes i udlandet, især i Tyskland, som symbolist.

Symbolistiske kunstnere i udvalg[redigér | redigér wikikode]

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]