Oslo Tunnelbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Kort over tunnelbanenettet
Et nyt MX3000 T-banetog
T-banetog på Majorstua station

Oslo Tunnelbane (eller simpelthen T-banen) er et metrosystem i Norges hovedstad Oslo. Der er en central tunnelstrækning, hvor alle linjer deler samme spor og en helt nybygget ringlinje rundt om city.(2006)

Mindre dele af Oslo T-bane har stadig kun sporvejsstatus eller en slags ældre letbane (kun Holmenkollbanen), men om få år skal de fem linjer alle være klar. Oslo får dermed Nordens største Metrosystem – hvis man ikke regner Københavnske S-tog og Metro som et transportsystem (som man plejer gøre med S-bahn og U-bahn i fx Hamborg og Berlin). Oslos undergrundsbane er den ældste i norden, strækningen Nationaltheateret-Majorstuen stod færdig i 1928.

Oslos T-bane er gammel "forstadsbane" der kørte fra de forskellige forstæder til forskellige steder tættere på Oslo, fx Majorstuen, Vestbanegården og Østbanegården. Det var først ved bygningen af tunnelforbindelsen mellem Øst- og Vest-banegården i halvfemserne at det blev muligt at føre linjerne sammen fra øst og vest på et centralt sted. Derefter har man trin for trin opdateret status på baner og tog. Den korte, men centrale, ringlinje bliver et stærkt bidrag for banens urbanitet.

Linjenet[redigér | redigér wikikode]

Linjenummer Strækning Bane
1 Frognerseteren ↔ Helsfyr Holmenkollbanen
2 Gjønnes ↔ Ellingsrudåsen Kolsåsbanen, Furusetbanen
3 Storo ↔ Mortensrud Ringen, Østensjøbanen
4 Storo ↔ Bergkrystallen Ringen, Lambertseterbanen
5 Østerås ↔ Vestli Østeråsbanen, Grorudbanen
6 Sognsvann ↔ Storo Sognsvannsbanen, Ringen

Ringen er en banestrækning der T-banen kører en ringrute rundt Oslo centrum.

Stationsdiagram for T-banen i Oslo

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]