Pashmina

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pashminasjaler
Pashminasjaler

Pashmina og cashmere er oprindeligt to ord for det samme, og fremstilles af den fine underuld fra cashmeregeden Capra Hircus Laniger. Hvor cashmere er en gammel stavemåde af Kashmirregionen i det nordlige Indien, udspringer pashmina fra ordet ‘pashm’ som betyder ‘blødt guld’ på Kashmirisk.[1]

Oprindeligt blev pashminasjaler fremstillet i Kashmirregionen af håndspundet og -vævet cashmerefibre som blev indsamlet ved håndkraft når gederne fældede den fine uld. I dag er Indien ikke nogen stor producent af cashmere, men der findes stadig lokale som fremstiller pashminasjaler. Cashmeregedens underuld er meget fin (12,5 - 19 micrometer) med en gennemsnitlig længde på 35 - 50 mm. Den fine uld gør gederne i stand til at modstå den ekstreme vinterkulde på højsletterne i Centralasien, og gør at de ikke overopheder om sommeren. En ged kan producere mellem 100 og 160 g cashmere råmateriale pr. år.[2]

Betegnelsen pashmina anvendes i dag noget skødesløst, og det kan være svært at adskille myte fra fakta. I takt med at populariteten af tekstiler solgt som pashmina er taget til, er det blevet stadig mere uklart hvad betegnelsen dækker over. Mange sjaler og tørklæder der sælges som pashmina er fremstillet af diverse uldblandinger, eller de populære blandinger af cashmere og silke.

Ifølge Wool Act regulativet er der slet ikke tilladt at deklarere uld produkter som ‘100% pashmina’ eller ‘pure pashmina’, da det ikke er en anerkendt uldfiber. I stedet skal det deklareres med det faktiske indhold, f.eks. ‘100% cashmere’ eller ‘70% cashmere, 30% silke’. Man må gerne gerne markedsføre produkter som pashmina, bare de er deklareret med det faktiske indhold.[3]

Fremstilling af pashminasjaler[redigér | redigér wikikode]

Pashminasjaler væves traditionelt på specielle håndvæve, som betjenes af dygtige og erfarne kunsthåndværkere. De håndvævede sjaler er mere værdifulde end sjalerne som væves på maskine. Et pashminasjal eller -tørklæde er typisk vævet i lærredsvævning eller varianter af twillvævning, som f.eks. diamantvævning og sildebensvævning. Sjalerne er oftest afsluttet med enten korte naturlige frynser eller lange snoede frynser.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Shakyawar, D B; Raja, A S M; Ajay, Kumar; Pareek, P K; Wani, S A. "Pashmina Fibre - Production, Characteristics and Utilization" (PDF). Indian Journal of Fibre and Textile Research. Indian Journal of Fibre and Textile Research. Hentet 11. maj 2015. 
  2. ^ Franck, Robert R. (oktober 2001). Silk, Mohair, Cashmere and Other Luxury Fibres. Woodhead Publishing. s. 136. ISBN 1-85573-540-7. Hentet 2008-07-08. 
  3. ^ "Cachet of Cashmere: Complying with the Wool Products Labeling Act". Bureau of Consumer Protection, Federal Trade Commission. Arkiveret fra originalen 9. april 2014. Hentet 11. maj 2014.