Donegal Tweed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Donegal Tweed-mærke i en sixpence.

Donegal tweed er vævet af håndspundet uld og er fremstillet i County Donegal i Irland. Som på de Ydre Hebrider er der vævet tweed i Donegal i århundreder. Får trives i bjergene og moserne i Donegal, og planter herfra som brombær, fuchsia, tornblad og mos er brugt som farvestoffer. Mod slutningen af 1700-tallet uddelte The Royal Linen Manufacturers fra Ulster omkring seks tusinde hørspinderokke, til at spinde uld på, og 60 væve til gårde i Donegal. Rokkene var med til at skabe hjemme-tweedindustri i 1800-tallet i Donegal.[1]

Donegal Tweed med karakteristiske stykker garn i andre farver.

Væverne i County Donegal fremstiller flere typer tweed-stoffer med sildebensvævning- og skakternmønstre. Men området er bedst kendt for stof med forskelligtfarvet trend og islæt med små stykker garn i andre farver vævet ind i uregelmæssige mønstre for at ligne lyng. Der er ofte en del hvidt i Donegal Tweed.[2] Disse stoffer bliver kaldt "donegal" uanset oprindelsen.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Hoad, Judith (1987). This Is Donegal Tweed, Shoestring Publications, Inver.
  2. ^ Roetzel, Bernhard (1999). En Rigtig Gentleman. Vol. 1. Könemann. s. 124. ISBN 3-8290-2027-9. {{cite book}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp)