PewDiePie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Felix Arvid Ulf Kjellberg
PewDiePie at PAX 2015 crop.jpg
Personlig information
Andre navne PewDiePie
Født Felix Arvid Ulf Kjellberg
24. oktober 1989 (29 år)[1]
Göteborg, Sverige
Nationalitet Sverige Svensker
Sambo Marzia Bisognin
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Youtube Partner
Aktive år 2010 – i dag
Kendt for YouTube-videoer
Eksterne henvisninger
http://www.pewdiepie.com/

Felix Arvid Ulf Kjellberg (født 24. oktober 1989 i Göteborg, Sverige), Felix bedre kendt som PewDiePie /ˈpjuːdipaɪ/ (udtalt pyoo-dee-pai), er den største YouTuber i verden.

Han er opvokset i Göteborg, Sverige, og bor nu i Brighton, Storbritannien.

YouTube[redigér | redigér wikikode]

PewDiePie begyndte i 2010 at lægge gaming og reaktioner videoer op videoer på videotjenesten YouTube. I august 2013 blev PewDiePie den mest abonnerede kanal på YouTube.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Felix Kjellberg bor sammen med sin forlovede, Marzia Bisognin i Brighton, Storbritannien. Han har tidligere boet i Sverige og i Italien. Hans kæreste Marzia er fra Italien. Marzia har også en YouTube-kanal, kaldet Marzia (tidligere CutiePieMarzia)[2] med tutorials og vlogs, bl.a. vedrørende makeup og mode. Felix og Marzia mødte hinanden, efter Marzias veninde havde introduceret hende til Felixs videoer. Marzia skrev, som fan, til Felix, og de begyndte derefter ofte at skrive sammen. Efter noget tid valgte Felix at tage til Italien og møde Marzia. Derefter flyttede de sammen i Sverige for efterfølgende at flytte til Brighton. De er nu blevet forlovet og er igang med arrangementerne for brylluppet[3].

Kontroverser[redigér | redigér wikikode]

I 2016 begyndte Pewdiepie at bruge referencer til Hitler og Nazi-Tyskland i sine videoer[4][5]. Det kulminerede i starten af 2017, hvor han hyrede et par indere via Fiverr til at optræde med et skilt, hvor der stod “Death to all Jews”[6]. Han viste også et klip med en skuespiller, der sagde “Hitler did absolutely nothing wrong” i rollen som Jesus[7]. Dette fik avisen Wall Street Journal til at skrive om det antisemitiske indhold i Pewdiepies videoer[5][4]. Avisens behandling af sagen medførte, at Maker Studios (Disney), YouTube og G2A droppede samarbejdet med ham omkring hans nye Youtube Red serie[4][8]. PewDiePie hævdede til sit forsvar, at han blot ville vise, hvor skør den moderne verden er blevet[9].

Det har senere vist sig, at Eric Feinberg (ejer af Gipec) aktiv har prøvet at finde annonceunderstøttet indhold knyttet til terror og hadegrupper, sende links og skærmbilleder til journalister i England. Og U.S., for at gøre hans patent "computerized system and method for detecting fraudulent or malicious enterprises"[10] relevant/nødvendig for Youtube for at undgå flere reklame boykot fra giganter som HSBC,Marks and Spencer, L'Oreal og flere [11] Der ser dog ikke ud til at har påvirket regnskabet for Youtube. [12]

PewDiePie havnede efterfølgende hurtigt i en ny skandale, da han råbte "Nigger" efter en modstander i et computerspil, hvilket blev streamet live [13] [14].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]