Pim Fortuyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Pim Fortuyn (2002)

Wilhelmus Simon Petrus (Pim) Fortuyn (19. februar 19486. maj 2002), var en kontroversiel, åbent homoseksuel politiker i Nederlandene, som dannede sit eget parti , Lijst Pim Fortuyn (Pim Fortuyns liste eller LPF). Han blev myrdet under valgkampen i forbindelse med parlamentsvalget i 2002 af en militant dyreværns-aktivist, Volkert van der Graaf, som hævdede i retten, at han havde dræbt Fontuyn for at stoppe ham i at udnytte muslimerne som "syndebukke" og angribe de svage parter i samfundet for at score billige point.[1][2]

Pim Fortuyn var uddannet sociolog og var professor i sociologi ved universitetet i Groningen. Fortuyn var ikke velset i venstreorienterede og islamistiske kredse bl.a. som følge af sine kritiske holdninger overfor islam og sit ønske om begrænsning af immigrationen til Nederlandene. Mordet på Pim Fortuyn var det første politiske mord i Nederlandene i over 300 år.

Den danske socialdemokrat Mogens Lykketoft udtrykte en vis forståelse for mordet ved at sige på TV, at når man har ekstreme synspunkter, må man forvente ekstreme svar.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ (Engelsk) Fortuyn killed 'to protect Muslims' (The Telegraph)
  2. ^ (Engelsk) Fortuyn killer 'acted for Muslims' CNN March 27, 2003


Nederlandsk Stub
Denne biografi om en nederlænder er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Person