Post Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For cykelløbet, se Post Danmark Rundt
Post Danmark A/S
PostNord Danmark
Dansk postkasse 2005 ubt.jpeg
Dansk postkasse
Virksomhedsform Datterselskab til statsejet svensk-dansk aktieselskab
Grundlæggelse 1624
Hovedsæde(r) København
Danmark Danmark
Virksom i Danmark Danmark
Nøgleperson(er) Adm. dir. Henning Christensen[1]
Best.form. Jens Moberg[2]
Branche(r) Service
Produkt(er) Brev- og pakkepost
Omsætning 8,243 milliarder DKK[3]
Resultat Fald-102 millioner DKK[3]
Aktiver 06,607 milliarder DKK[3]
Egenkapital 02,437 milliarder DKK[3]
Medarbejdere 12.727 [3]
Moderselskab PostNord AB
Datterselskab(er) Post Fleet Management
Data Scanning
Distribution Services
e-Boks (50%)
Hjemmeside(r) postdanmark.dk
Alle tal fra 2013-årsrapporten

Post Danmark A/S eller PostNord Danmark[1] er et datterselskab til post- og logistik-koncernen PostNord, der er ejet af den svenske og den danske stat. Den nuværende virksomhedsmodel kom til verden i juni 2009, da den danske stat overdrog Post Danmark A/S til det svenske moderselskab, der tillige ejede det svenske Posten AB. PostNord er ejet af den svenske og danske stat med hhv. 60% og 40% af aktierne, mens stemmerne er fordelt med 50% til hver. Samtidig med sammenlægningen afhændede Post Danmark en ejerandel i det belgiske postvæsen til kapitalfonden CVC Capital Partners, der i forbindelse med omstruktureringen overlod fondens aktier i Post Danmark til den danske stat.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1995 blev "Lov om Post Danmark A/S" vedtaget, og postvæsenet blev til et statsligt aktieselskab med staten som eneejer.

I 2000 blev der foretaget gennemgribende ændringer i Post Danmarks struktur med henblik på en overgang fra et statsligt organ til en privat virksomhed.

I 2004 blev alle de hidtige pakkesorteringscentre lukket, og sorteringen af pakker flyttet til nybyggede pakkecentre i Brøndby, der betjener Østdanmark (postnumre under 5000), og Taulov, der betjener Vestdanmark (postnumre fra 5000).

Med henblik på et salg af aktierne blev fire af Post Danmarks otte brevpostcentre i 2005 nedlagt. De lå i Høje Taastrup, Odense, Herning og Aalborg og blev omdannet til "hubs", hvorfra den sorterede post sendes videsendes. Alle breve sorteres nu på de store postcentre i København, Fredericia og Aarhus.

Post og pakker sorteres igen på det distributionscenter, hvor den distribueres fra. Et postbud sorterer de pakker, magasiner, breve etc., som han skal bringe ud den dag. Der er indført nye ledelsesfilosofier efter Excellence-modellen, og automatiseringen af produktionen er blevet skærpet.

De moderne postcentre er indrettet som "postfabrikker", og det udførte arbejde kaldes produktion. Der foretages konstant interne målinger af effektivitet og fejlsikkerhed, og de enkelte postcentre kappes om at være bedst.

I 2005 blev 22% af aktierne i Post Danmark A/S solgt til investeringsfonden CVC Capital, der i 2009 solgte dem tilbage til den danske stat.

Den 24. juni 2009 blev Post Danmark og Posten AB lagt sammen under det fælles statsejede selskab PostNord AB.

Ledelse[redigér | redigér wikikode]

Administrerende direktører

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c d Thomas Jørgen Seerup (29. oktober 2014). Post Danmark får ny chef: Over 700 job nedlægges. TV 2. Hentet 18. januar 2015. 
  2. ^ Bestyrelsen og Direktionen. Post Danmark. Hentet 18. januar 2015. 
  3. ^ a b c d e Årsrapport 2013. Post Danmark. 18. februar 2014. p. 4. Hentet 18. januar 2015.