Queen Mary

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Queen Mary
Født AntiguaRediger på Wikidata
Død 1905Rediger på Wikidata
ChristianstedRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Fra den lukkede sukkerplantagen Whim i nærheden af FrederikstedSankt Croix

Mary Thomas, bedre kendt som Queen Mary (født i Antigua, ukendt fødselsdato, død 1905) var en af de oprørslederne under Den store ildebrand i Frederiksted i Dansk Vestindien i 1878.

Thomas blev født i Antigua og kom engang i 1860'erne til St. Croix for at søge arbejde.[1]

Den store ildebrand i Frederiksted[redigér | redigér wikikode]

1. Oktober 1878 mødte St. Croix' plantagearbejdere som angivet i de to største byer Frederiksted og Christiansted til den årlige skiftedag. Slaveriet var afskaffet, 30 år tidligere, men de frigivne befolkning var omfattet af en ny arbejdsreglement, som skulle hjælpe plantageejerne med tab af ejendom. Skiftedagen blev derfor indført, hvor arbejderne blev tvunget til at binde sig til en plantage i mindst et års tid, fra 1. oktober-1. oktober. Løn var lav, og i årene op til oprøret var børnedødeligheden stor.[2] Demonstrationerne, der begyndte med fredelige midler, udviklede sig til sidst til at huset, sukkermarker og lagerhaller på 50 plantager blev hærget og brændt ned. Over halvdelen af Frederiksted gik også i flammer.[3]

Oprøret var blevet ledet af fire kvinder, hvoraf Queen Mary var den ene. Tilnavnet queen var en hæderbetegnelse for magtfulde kvinder i plantager, som stod for afholdelse af fester, bryllupper og ritualer.[4]

Til kvindefængslet på Christianshavn[redigér | redigér wikikode]

Myndighederne på Saint Croix slå hardt ned på opstanden, som endte med at koste omkring 100 arbejdere livet. Tolv oprørerne fik dødsstraf, mange blev dømt til hårdt arbejde, mens Queen Mary og tre andre "queens" blev sendt til kvindefængslet på Christianshavn i Danmark. Queen Mary havde været blandt dem, der brød ind i husene og slå ting i stykker, og på plantagen Punch hun havde råbt, at de, der ville slukke ilden skulle halshugges.[5] Hun modtog en livstidsdom for "Delagtighed i Plyndring og Ildspaasættelse under Opstanden paa St. Croix i 1878".[1] Da hun ankom til kvindefængslet i 1882 havde hun kun medbragt en ring og et par øreringe.

Mary Thomas var her omkring 40 år gammel, havde tre børn og var ugift.[3] Hun havde tidligere været straffet for at have mishandlet en af deres børn, en anklage, der er ofte ramte kvinder, som ikke adlyd ordre.[4] I 1887 blev hun med de andre kvinder sendt tilbage til Christiansted, hvor de afsonede resten af deres livstidsdomme. Queen Mary døde i 1905.[5]

Queen Marys arv[redigér | redigér wikikode]

Selv om datids Kongeriget Danmarks største arbejderopstand ikke er særligt kendt i Danmark, bliver Queen Mary og de andre kvinder på Jomfruøerne, hædret som de kvinder der turde at tage kampen op mod den undertrykkende overmagt.[6][5] Queen Mary er blevet en identitetsforbillede for befolkningen, der primært videreleveres gennem den mundtlige tradition, sang og historier, eftersom ingen af de fire ilddronninger har skrevet deres egen historie ned. Den tidligere Kongevejen på St. Croix var i 1972 blev omdøbt til Qeen Mary Highway som en hyldest til Mary Thomas. Den faktiske begivenhed, The Fireburn er markeret årligt i Frederiksted, med en march, forestillinger og taler.[5] i Efteråret 2017 er en skulptur af kunstneren Jeanette Ehlers forestillende Dronning Mary opstillet foran Vestindisk Pakhus i København, som den første rigtige minde om kolonitiden på Jomfruøerne. Det var her, at varer fra Vestindien kom til København.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Artikelen er oversat fra den norsksprogede Wikipedia

  1. ^ a b Albert Scherfig & Nicklas Weis Damkjær (1. oktober 2016), Kvinderne i Danmarks største arbejderopstand, friktionmagasin.dk, hentet 2017-03-27.   (Webside ikke længere tilgængelig)
  2. ^ Nicklas Weis Damkjær og Albert Scherfig (2016-10-01), Danmarks største arbejderopstand er skrevet ud af historien, Information, hentet 14. marts 2018. 
  3. ^ a b The three rebel queens, virgin-islands-history.org, hentet 14. marts 2018. 
  4. ^ a b Gudrun Marie Schmidt (2016-12-27), Dansk kunstner rejser mindesmærke over vores fortid som kolonimagt, politiken.dk, hentet 14. marts 2018. 
  5. ^ a b c d Rikke Lie Halberg og Bertha Rex Coley (2016), Dansk Vestindien - fra dansk koloni til amerikansk territorium, s. 99-107, hentet 14. marts 2018. </ref
  6. ^ Philip Sampson (2017-03-08), Fireburn-dronningerne – Danmarks glemte heltinder, pov.international, hentet 14. marts 2018.