Rasputin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rasputin.

Grigorij Jefimovitj Rasputin (russisk: Григо́рий Ефи́мович Распу́тин) (10./22. januar 186917./30. december 1916[1]) var en russisk ortodoks kristen og mystiker, som havde en stor indflydelse i Romanovdynastiets sidste dage. Rasputin spillede en vigtig rolle hos zar Nikolaj 2., hans kone zarina Alexandra, og deres eneste søn, Alexei. Zarina Alexandra troede stærkt på hans "kræfter" og tilkaldte ham derfor for at kurere sin og Zar Nikolajs søn. Han havde nemlig en blødersygdom.

Det er blevet fremført [2], at Rasputin bidrog til at miskreditere den tsaristiske regering, der førte Romanovdynastiet til fald i 1917.

Død[redigér | redigér wikikode]

Rasputin blev myrdet af en gruppe adelige, anført af prins Felix Jusupov. Først prøvede de at forgifte Rasputin ved at servere ham kager og rødvin, der var forgiftede med en stor mængde cyanid. Ifølge legenden viste han ingen tegn på at være forgiftet, selvom at han havde indtaget en mængde cyanid, der normalt er nok til at dræbe fem mænd. Da Rasputin ikke døde, blev prins Jusupov bange for, at Rasputin ville overleve længe nok til, at konspiratorerne ikke ville kunne nå at gemme hans lig væk inden daggry. Derfor skød Jusupov Rasputin i ryggen med sin revolver, for at fremskynde hans død. Det så umiddelbart ud til at Rasputin var død, men da Jusupov bestemte sig for at se til kroppen, overmandede Rasputin ham og forsøgte at kvæle ham. Da de andre konspiratorer så, at Rasputin stadig var i live, skød de ham tre gange i ryggen. Da de endnu en gang tjekkede kroppen for tegn på liv, opdagede de, at han endnu ikke var død, hvorefter de slog ham bevidstløs med køller. Derefter bandt de ham ind i nogle tæpper og smed ham i Nevafloden. Efter en obduktion viste det sig, at Rasputins dødsårsag var drukning.

Eksterne henvisninger, referencer og kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Boney M, Bobby Farrell Died On The Same Day As Rasputin | NowPublic News Coverage. Nowpublic.com. Hentet 2012-09-02. 
  2. ^ C. L. Sulzberger, The Fall of Eagles, pp.263-278, Crown Publishers, New York, 1977