Retfærdigheds- og Udviklingspartiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (tyrkisk: Adalet ve Kalkınma Partisi; forkortet AKP) er et højreorienteret konservativt og økonomisk liberalistisk politisk parti i Tyrkiet. Partiet beskriver sig selv som et moderat muslimsk parti. Partiet blev grundlagt i august 2001 af en gruppe udbrydere af Velfærdspartiet. Partiets leder, Ahmet Davutoğlu, er premierminister, mens den tidligere partileder Recep Tayyip Erdoğan er præsident.

Valghistorie[redigér | redigér wikikode]

Retfærdigheds- og Udviklingspartiet kom til magten ved valget i 2002, selv om det kun fik omkring en tredjedel af stemmerne, og daværende dets leder, tidligere borgmester i Istanbul, Recep Tayyip Erdoğan blev premierminister i Tyrkiet. Ved valget i 2007 fik partiet igen en kæmpe sejr med blot 47% af stemmerne, men gik tilbage i mandattal, fordi flere partier kom ind end ved valget i 2002. Ved valget i 2011 fik partiet 49,83% af stemmerne, og derved 327 mandater.

Ved præsidentvalget i 2014 vandt partiets kandidat og daværende premierminister Recep Tayyip Erdoğan posten som den 12. præsident.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]