Rio (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rio
Filmens logo
Overblik
Originaltitel Rio
Dansk titel Rio
Genre Animation
Adventure
Komedie
Familiefilm
Instrueret af Carlos Saldanha
Manuskript af Don Rhymer
Chavo Vaynér
Medvirkende Jesse Eisenberg
Anne Hathaway
George Lopez
Fotografering Renato Falcão
Klip Chris Wedge
Filmmusik Rio – Music from the Motion Picture,
Rio – Original Motion Picture Score Rediger på Wikidata
Musik af John Powell
Produceret af Chris Jenkins
Bruce Anderson
Distributør Blue Sky Studios
20th Century Fox
Udgivelsesdato Hongkong Hong Kong 7. april 2011
Brasilien Brasilien 8. april 2011
USA USA 15. april 2011[1]
Tyskland Tyskland 7. april 2011
Storbritannien Storbritannien 8. april 2011
Danmark Danmark 14. april 2011
Censur 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Længde 96. minutter
Oprindelsesland USA USA
Brasilien Brasilien
Canada Canada
Sprog Engelsk
Portugisisk
Fortsættes i Rio 2 Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
www.riofilmen.dk
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
For alternative betydninger, se Rio. (Se også artikler, som begynder med Rio)

Rio (også markedsført som Rio: The Movie) er en 3D-animeret film, og er den sjette film lavet af Blue Sky Studios[2]. Filmen er instrueret af Carlos Saldanha og skrevet af Don Rhymer. Stemmerne til filmens figurer i den originale version er dubbet af Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, Rodrigo Santoro, Bebel Gilberto, Kate del Castillo, Jamie Foxx, will.i.am, Tracy Morgan, George Lopez, Jake T. Austin, Leslie Mann, Jemaine Clement, Jane Lynch, og Robin Thicke[3].

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Under udviklingen er Rio blevet betragtet som Fødslen af et brasiliansk-drømmeprojekt[4]. Saldanha rapporterede at filmen vil være mere musikalsk end hans komiske Ice Age film[5].

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Blu er en sjælden blå Ara som bor i en boghandel i Moose Lake i Minnesota, og er den sidste af hans slags. Forskerne finder ud af, at der er en anden papagøje af arten i sydamerika hunaraen Jewel, så Blu og hans ejer Linda tager ud til Rio de Janeiro for at finde Jewel. Imens konfronterer Blu sin frygt for at flyve for at kunne vinde Jewels hjerte. Undervejs bliver de kidnappet af en krybskytte, der vil sælge Blu for en formue. Efter at de sluppet væk, forsøger de at undgå krybskytten og hans kæledyr Nigel med hjælp fra Rafael, som er en klog Toco Tukan, Buldoggen Luiz, Flora en lyserød skestork, Fernando en teenagerdreng, Pedro en rødhovedet kardinal og Nico en lille gul kanariefugl med en kapsel som en hat.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Danske stemmer

Markedsføring[redigér | rediger kildetekst]

Traileren til filmen blev vist den 20. maj 2010 og havde premiere dagen efter, at Shrek Den Lykkelige havde premiere. Traileren blev også vist i biograferne med udvalgte scener til filmene Toy Story 3, Knight and Day, Despicable Me, Alpha and Omega og Megamind. Den første film-plakat til filmen blev lanceret 4 måneder senere. En ny trailer blev lanceret online den 8. december 2010 og blev også vist sammen med trailerne for filmene Tron: Legacy, The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader, Gulliver's Travels, Yogi Bear, og Gnomeo & Julie. Den sidste trailer blev vist sammen med trailerne til filmene Rango og Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules, og traileren vil blive lagt ud på youtube den 2. april 2011.

Den 27. januar 2011 annoncerede Rovio Mobile et partnerskab med 20th Century Fox for at promovere filmen, hvilket førte til at spillet Angry Birds Rio kom til iOS, som blev udgivet i marts 2011 på App Store med 50 niveauer. Rovio har planer om at frigive flere nivauer i 2011[6]. En hentydning til Angry Birds Rio var der i Angry Birds, hvis man fandt den hemmelige kode i en reklame for filmen under Super Bowl XLV, hvor Rovio sagde at seerne skulle finde en kode ved at studere reklamen billede for billede indtil, at det fandt koden.Mcdonalds udgav en serie happy-meal legetøj baseret på filmen tæt op af filmens premiere i USA den 15. april 2011. Den 18. marts 2011 udgav Taio Cruz en musikvideo og en sang på youtube som er en del af filmens soundtrack, som hed Telling The World.Filmen havde premiere den 22. marts 2011 i en Cinépolis biograf i bydelen Lagoa i Rio De Janeiro. Premieren blev overværet af Carlos Saldanha, Anne Hathaway, Jesse Eisenberg, Jamie Foxx, Rodrigo Santoro, Sérgio Mendes, will.i.am, Bebel Gilberto, Taio Cruz, Carlinhos Brown og Jemaine Clement[7].

Et computerspil baseret på filmen vil blive udgivet den 12. april 2011 af THQ til Playstation 3, Wii, Xbox 360 og Nintendo DS. Spillet kommer til at have en partygenre lidt ligesom Mario Party-serien.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rescheduled: ‘Rio’ and ‘Water For Elephants’ | /Film
  2. ^ Fox, Blue Sky drawn to 'Rio' – Entertainment News, Animation, Media – Variety
  3. ^ "Neil Patrick Harris Takes Anne Hathaway To Rio – CinemaBlend.com". Arkiveret fra originalen 26. oktober 2009. Hentet 31. marts 2011.
  4. ^ "Blue Sky Studios – Press Release". Arkiveret fra originalen 27. februar 2011. Hentet 31. marts 2011.
  5. ^ "Why the animated Rio is Ice Age director Carlos Saldanha's dream project | Blastr". Arkiveret fra originalen 1. januar 2011. Hentet 31. marts 2011.
  6. ^ "Angry Birds Going Big Time". Arkiveret fra originalen 3. februar 2011. Hentet 31. marts 2011.
  7. ^ "Na Lagoa, astros de Hollywood falam de sua experiência na animação 'Rio' – O Globo". Arkiveret fra originalen 26. marts 2011. Hentet 31. marts 2011.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]