Robert Maxwell

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Robert Maxwell (1989)

Robert Maxwell, (10. juni 1923 i Tjekkoslovakiet5. november 1991) var en britisk politiker, forlægger og mediebaron.

Maxwell blev født som Ján Ludvík Hoch i den karpato-ukrainske by Slatinské Doly og flygtede i 1940 til Storbritannien. I 1941 meldte han sig til pionerkorpset og i 1943 blev han overført til North Staffordshire Regiment og avancerede her til kaptajn og modtog i januar 1945 et Military Cross. Det var også i denne periode, at han skiftede navn til Ian Robert Maxwell (han brugte så vidt vides aldrig Ian). I 1945 giftede han sig med den franske Elisabeth Meynard.

Efter krigen skabte Maxwell sig en formue i forlagsbranchen, og i perioden 1964-70 var han parlamentsmedlem for Labour.

Med udgangspunkt i Daily Mirror skabte han siden et medieimperium, som bl.a. rummede halvdelen af MTV, men perioden bar også prøg af fejder med den australskfødte Rupert Murdoch. I slutningen af sit liv var Maxwell i store økonomiske vanskeligheder, bl.a. var han under mistanke for at have forgrebet sig på sine selskabers pensionsmidler.

Han blev fundet druknet i Atlanterhavet efter at være faldet overbord fra sin yacht i november 1991. Om det var ulykkestilfælde, selvmord eller mord er ikke opklaret.

Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpg Artiklen om politikeren Robert Maxwell kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
Firma Stub
Denne biografi om en erhvervsleder er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Britisk Stub
Denne artikel om en britisk politiker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker