Spring til indhold

Robert Schmidt (skuespiller)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Robert Schmidt
Personlig information
Fulde navnRobert Henrik Schmidt
Født27. april 1882
København, Danmark
Død17. november 1941 (59 år)
Hareskov, Danmark
ForældreHenry Tobias Schmidt
ÆgtefælleHedwig (Hee) Victoria Jensen
For alternative betydninger, se Robert Schmidt. (Se også artikler, som begynder med Robert Schmidt)

Robert Henrik Schmidt (24. april 1882 i København17. november 1941 i Hareskov) var en dansk skuespiller.

Efter et kort ophold på Det Kongelige Teaters balletskole kom han i 1902 i elev på Dagmarteatret, hvor han debuterede samme år. Han blev her indtil 1905 hvorefter han var engageret på en række forskellige teatre, eller var på turnere i Danmark og Skandinavien. Fra 1914 til 1925 var han på Betty Nansen Teatret. Fra 1925-1927 som skuespiller og sceneinstruktør ved Det ny Teater.

Han filmdebuterede i 1912 og medvirkede derefter i over 50 stumfilm og 4 tonefilm. Ofte spillede han roller som gentelman-skurk. Et samtidigt udgave af filmmagasinet "Filmen" beskrev ham således:

"I Film er han altid Skurken, der hensynsløst og koldblodigt skriver falske Vexler en gros og forfører Husets Døttre. Han er modsætningen til Psilander eller Olaf Fønss' utrolige Bravhed og omfangsrige Hjærte. Han er det karakterfulde sorte mod det udflydende blonde. Hvis Robert Schmidt ikke existerede, vilde der ingen Modsætninger blive i Film. Hvem kan som han spille en Million bort, medens han ligegyldigt tænder sin Cigaret. Han bærer Monocle som faa og er en af de danske Skuespillere, der har mest Stil i sit Spil som i sin Klædedragt".

Han var søn af malermester Henry Tobias Schmidt. Han var lillebror til skuespiller Albrecht Schmidt. I 1928 blev han gift med Hedwig (Hee) Victoria Jensen (1899-1958). Robert Schmidt døde den 17. November 1941 og ligger begravet på Søndermark KirkegårdFrederiksberg.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]