Rolandstatuen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Rolandstatuen i Bremen

Rolandstatuen er en statue på markedspladsen foran rådhuset i Bremen i Tyskland. Rolandstatuen har front imod Bremens domkirke.

Statuen forestiller Grev Roland og er rejst i 1404. Grev Roland var ridder hos Karl den Store og døde i hans tjeneste. Roland opfattes som byens beskytter og statuen viser både hans skjold og hans legendariske sværd, Durendal.

Den opretstående Roland er 5,47 meter høj og er placeret på en 60 cm høj sokkel. En stabiliserende konstruktion er en del af statuen og har form som en baldakin. Dette giver hele statuen en samlet højde på 10,21 meter. Statuen er udført i sandsten på bestilling af bystyret som erstatning for en tidligere statue i træ, som blev brændt i 1366 efter ordre fra Bremens daværende ærkebiskop.

Der findes statuer af Grev Roland rundt om i mange af de byer, som var med i det Tysk-Romerske Kejserdømme, idet Grev Roland blev betragtet som byernes, markedernes og handelslivets beskytter. Rolandstatuen i Bremen menes at være den ældste af de tilbageblevne statuer.

I juli 2004 blev statuen sammen med Bremens rådhus optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.

Legenden[redigér | redigér wikikode]

Ifølge en gammel legende vil Bremen forblive fri og uafhængig så længe Rolandstatuen står og våger over byen. Af den grund – siger legenden – er der en reserve-statue gemt i kældrene under rådhuset, som hurtigt kan rejses hvis den nuværende skulle gå til.

Under krigen[redigér | redigér wikikode]

Under 2. Verdenskrig blev 80-90 % af bygninger og andet i den indre by og på markedspladsen foran rådhuset i Bremen ødelagt af de allieredes bombardementer. Byens indbyggere havde dog været så forudseende, at de allerede tidligt i krigen havde dækket statuen fuldstændigt med sandsække og derefter støbt en beskyttende skal udenom. Da krigen var slut og beton og sandsække var fjernet stod Rolandstatuen ubeskadiget i ensom majestæt foran ruindyngerne. Kun statuen og det gamle rådhus var intakte efter krigen, alt andet var bombet.

Links[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 53°04′33.1″N 08°48′26.3″Ø / 53.075861°N 8.807306°Ø / 53.075861; 8.807306