Rolandstatuen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rolandstatuen i Bremen

Rolandstatuen er en statue på markedspladsen foran rådhuset i Bremen i Tyskland. Rolandstatuen har front imod Bremens domkirke.

Statuen forestiller Grev Roland og er rejst i 1404. Grev Roland var ridder hos Karl den Store og døde i hans tjeneste. Roland opfattes som byens beskytter, og statuen viser både hans skjold og hans legendariske sværd, Durendal.

Den opretstående Roland er 5,47 meter høj og står på en 60 cm høj sokkel. En stabiliserende konstruktion er en del af statuen og har form som en baldakin. Det giver en samlet højde på 10,21 meter. Statuen er af sandsten og lavet på bestilling af bystyret som erstatning for en træstatue, som blev brændt i 1366 efter Bremens ærkebiskops ordre.

Der findes rolandstatuer i mange af de byer, som var med i det Tysk-Romerske Kejserdømme, idet grev Roland blev betragtet som byernes, markedernes og handelslivets beskytter. Rolandstatuen i Bremen menes at være den ældste af dem.

I juli 2004 blev statuen og Bremens rådhus optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.

Legenden[redigér | redigér wikikode]

Ifølge en gammel legende vil Bremen forblive fri og uafhængig så længe Rolandstatuen står og våger over byen. Af den grund – siger legenden – er der en reserve-statue gemt i kældrene under rådhuset, som hurtigt kan rejses, hvis den nuværende skulle gå til.

Under krigen[redigér | redigér wikikode]

Under 2. Verdenskrig blev 80-90 % af bygninger og andet i den indre by og på markedspladsen foran rådhuset i Bremen ødelagt af de allieredes bombardementer. Byens indbyggere havde dog været så forudseende, at de tidligt i krigen havde dækket statuen fuldstændigt med sandsække og derefter støbt en beskyttende skal udenom. Da krigen var slut og beton og sandsække var fjernet stod Rolandstatuen ubeskadiget i ensom majestæt foran ruindyngerne. Kun statuen og det gamle rådhus var intakte efter krigen, alt andet var bombet.

Links[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 53°04′33.1″N 08°48′26.3″Ø / 53.075861°N 8.807306°Ø / 53.075861; 8.807306