Rosalind Franklin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rosalind Franklin
Personlig information
Født Rosalind Elsie Franklin
25. juli 1920
Notting Hill, London, England
Død 16. april 1958 (37 år)
LondonRediger på Wikidata
Nationalitet Britisk
Uddannelse og virke
Forsknings­område Kemi
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Rosalind Elsie Franklin (25. juli 192016. april 1958) var en britisk kemiker og røntgen-krystallograf, som gjorde betydningsfulde opdagelser af strukturerne i DNA, hvis struktur hun i 1953 bidrog til opdagelsen af. Hun blev kemiker på Cambridge universitetet.

Franklin er bedst kendt for sit arbejde med røntgendiffraktion af DNA, hvilket førte til opdagelsen af DNA dobbeltspiralen, en opdagelse der ellers tillægges Francis Crick og James D. Watson. Ifølge et brev fra Francis Crick, som først blev opdaget senere[1], var hendes data centrale for bestemmelsen af strukturen og for formuleringen af Crick og Watsons model fra 1953. Franklins billeder af røntgendiffraktion, der bekræftede DNAs spiralstruktur blev vist til Watson uden hendes tilladelse eller viden. Disse billeder gav værdifuld indsigt i DNAs struktur, mens Franklins bidrag til opdagelsen af dobbeltspiralen generelt er overset.

Bdna cropped

Ikke offentliggjorte kladder til hendes videnskabelige artikler viser, at hun var kommet frem til DNA-spiralens overordnede form og placeringen af fosfatgrupperne på strukturens yderside. Det var tillige en af Franklins rapporter, der overbeviste Crick og Watson om, at baserne måtte sidde på indersiden, hvor de var beskyttet. Men hendes artikler blev først offentliggjort efter Crick og Watsons, som kun antydede hendes betydning for deres hypotese. Watson har sagt, at Franklin burde have fået Nobelprisen i kemi sammen med Maurice Wilkins.[kilde mangler]

Efter at have færdiggjort arbejdet med DNA, anførte hun vigtig forskning i bl.a. poliovirus.

Hun døde 37 år gammel af kræft i æggestokkene i 1958.[kilde mangler]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Cricks 31 December 1961 brev til Jacques Monod blev fundet i Pasteur Instituttets arkiver af Doris Zeller, og derefter optrykt i Nature. 425: 15. 4. september 2003. Bibcode:2003Natur.425...15Z. doi:10.1038/425015b. However, the data which really helped us to obtain the structure was mainly obtained by Rosalind Franklin  Manglende eller tom |title= (hjælp). Watson bekræftede det ved åbningen af King's College London Franklin–Wilkins bygningen i 2000.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

NaturvidenskabStub
Denne naturvidenskabelige biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Rosalind Franklin kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.