Rowan Atkinson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rowan Atkinson
Rowan Atkinson 2011 2.jpg
Rowan Atkinson ved premieren på Johnny English Reborn i september 2011.
Fulde navn Rowan Sebastian Atkinson
Født 6. januar 1955 (61 år)
Consett, County Durham
England, Storbritannien
Nationalitet England Englænder
Aktive år 1976–i dag
Ægtefælle(r) Sunetra Sastry (gift i 1990)
Børn 2
Forældre Ella May
Eric Atkinson
Bopæl Apethorpe, Northamptonshire
Beskæftigelse Skuespiller, komiker, manuskriptforfatter
Kendte roller Mr. Bean

Rowan Sebastian Atkinson (født 6. januar 1955) er en engelsk skuespiller, komiker og manuskriptforfatter, der er bedst kendt for sit arbejde på sitcomene Mr. Bean og Blackadder. Atkinson kom med i sketch-serien Not the Nine O'Clock News (1979–82) og i deltagelse i The Secret Policeman's Balls fra 1979. Og sitcomet The Thin Blue Line (1995–96).

Han har været nævnt i The Observer som en af de 50 sjoveste skuespillere i britisk komedie[1] og er blandt de 50 bedste komikere nogensinde i en meningsmåling af kollega komikere fra 2005.[2] Han har også haft biografsucces med Mr. Bean, debutfilmen Bean fra 1997 og toeren Mr. Bean's Holiday fra 2007. Han var med i Johnny English i 2003 og toeren Johnny English Reborn fra 2011.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Rowan Atkinson er født i Durham i Nordengland, hvor hans far ejede en gård. Han har to ældre brødre, Rupert og Rodney. Han gik på privatskole i Durham, kom på Newcastle University og til Oxford i 1975. Der mødte han manuskriptforfatter Richard Curtis. De skrev og spillede revyOxford Playhouse og opførte stykket på Edinburgh Fringe.

Rowan Atkinson blev gift med Sunetra Sastry i 1990. De har børnene Lily og Benjamin. Hans hobby er meget hurtige biler.

Rowan Atkinson deltog i et racerløb for veteranbiler i Frankrig. Ikke i hans Austin Mini, men i en AC Ace fra 1958. Løbet begyndte i Paris og gik via Dijon, Annecy, Vichy til La Rochelle.[Kilde mangler]

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Rowan Atkinson, der viser en berømt scene fra Mr. Bean-serien på en Mini i Goodwood Circuit i 2009

Efter succes med en revy på Hampstead Theatre i 1978 fik Rowan Atkinson tilbudt store roller i to engelske tv-serier, men han valgte BBC's Not The Nine O'Clock News sammen med Mel Smith, der senere instruerede The Tall Guy og Bean. De indspillede album, udgav bøger, vandt en International Emmy Award og en British Academy Award for "Best Light Entertainment Program of 1980".

Atkinson vandt "British Academy Award" for Not the Nine O'Clock News og blev kåret til "BBC Personality of the Year". Hans show på Globe Theatre i London var udsolgt hele sæsonen, og han vandt Society of West End Theaters award for "Comedy Performance of the Year".[Kilde mangler]

I 1983 begyndte han og manuskriptforfatteren Richard Curtis deres "situation tragedy" – Blackadder – for BBC Television. Efter en verdensturne med sit eget show og en rolle i The Nerd i Londons West End var Atkinson medforfatter og hovedrolleindehaver i to nye serier af Blackadder.

Mens Atkinson indspillede The Tall Guy om dagen, havde han om aftenen hovedrollen i The Sneeze, stykker efter Tjekov. Atkinson spillede engelsk konsul sammen med Sean Connery i James Bond-filmen Never Say Never Again, og i 1989 spillede han sammen med Steven Wright i den oscarbelønnede kortfilm The Appointments of Dennis Jennings. De sidste store film var Fire bryllupper og en begravelse (1994) , Løvernes Konge, Rat Race (2001), Scooby-Doo (2002) og Bean.

Filmen Bean, The Ultimate Disaster Movie slog alle rekorder, da den indtjente 100 millioner, allerede før den blev udsendt i USA. Det er den bedst sælgende europæiske film. Rekordindehaveren var Fire bryllupper og en begravelse, hvori Rowan Atkinson også var med. [Kilde mangler]

Blackadder er en engelsk komedieserie med Rowan Atkinson i hovedrollen. Serien strækker sig fra det 15. århundrede til første verdenskrig med stop undervejs og et stop i fremtiden. Det mest bemærkelsesværdige er Edmund Blackadders skarpe tunge, hans kvikke bemærkninger og den uhyggelige måde, han er med i de vigtige begivenheder i Europas historie, og den smarte måde han får snoet sig ud af alle problemer. Han følges gennem serien af en trofast tjener, Baldrick, hvis intelligens han sammenligner med kåls. Deres familier er kædet sammen gennem et århundredlangt forhold som tjener og herre. Andre bekendte ansigter dukker op flere gange i løbet af århundrederne – blandt andre lord Flashheart og lord Percy Percy.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "The A-Z of laughter (part one)", The Observer, 7 December 2003. Retrieved 7 January 2007.
  2. ^ Cook voted 'comedians' comedian'. BBC News. 2 January 2005. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]