Rundstykke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rundstykker fra en dansk bager. Fra oven med uret: Italiensk bolle, Grovbolle, Håndværker, Almindeligt rundstykke, Giffel.

Rundstykker dækker over en gruppe morgenbrød og er typisk kendetegnet ved at være lavet på basis af en hvedemelsdej. Rundstykke kommer formentlig af det plattyske ord Rundstück med samme betydning; nu også kendt i nordtysk regionalsprog.

I de senere år er det blevet almindeligt med ikke kun hvedemelsrundstykker, men også rundstykker af en blanding af hvede- og rugmel. Bagt med et indhold af fuldkorn taler man også om grovrundstykker. Et rundstykke kan ses som en miniudgave af et større brød, idet rundstykker vejer mellem 30 og 55 gram, men ellers er de oftest identiske med større brød på eksempelvis 500 gram eller 1 kg, dvs. bagt af samme dej, samme dejblanding, men blot mindre. Vi kan dog se flere kreative udviklinger af rundstykker, der ikke har et større brød som forbillede.

Klassiske rundstykker er:


Ældre og andre betydninger af rundstykke er:[1]

  • Lille svensk kobbermønt i 18. årh.
  • Støbejernscylinder til jernkakkelovn.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikkeStub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.