Sagnlandet Lejre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sagnlandet Lejre
Jernalderlandsbyen i Lejre Forsøgscenter.jpg
Lethra - Jernalderlandsbyen
Generelle informationer
Type Kulturhistorie
Adresse Slangealléen 2, 4320 Lejre
Grundlagt 1964
Direktør Lars Holten
Besøgende 60.566 2[1]
Eksterne henvisninger
Sagnlandet.dk
Athra - stenalderbopladsen
Smedjen

Sagnlandet Lejre, (Historisk Arkæologisk Forsknings- og Formidlingscenter), der åbnede i 1964 under navnet Historisk-arkæologisk Forsøgscenter, er et forsknings- og formidlingscenter og en populær turistattraktion med fortid og arkæologi som hovedtema. Sagnlandet ligger i Lejre Kommune, 13 km vest for Roskilde. Det blev grundlagt af Hans Ole Hansen, som ville skabe og formidle viden og forundring om fortidens levevis gennem eksperimental arkæologisk forskning, levendegørelse og undervisning baseret på aktiv deltagelse. Sagnlandet Lejre formidler Danmarks fortid fra jægerstenalderen til landbotiden. Da stedet åbnede, var det verdens første center for forsøg med forhistorisk og historisk teknologi, og det har inspireret andre lignende centre verden over. Det besøges årligt af ca. 60.000 besøgende.

I de arbejdende værksteder væveværkstedet, pottemageriet og smedjen laves kopier af håndværk fra historiske og forhistoriske tider. Det er nemlig her, at redskaberne, dragterne og husgeråd til brug i de rekonstruerede miljøer bliver fremstillet.

I Sagnlandet findes en jernalderlandsby kaldet "Lethra", som består af fire rekonstruerede jernaldergårde fra perioden 200 f.Kr. – 200 e.Kr. Sagnlandet rummer også en rekonstrueret boplads kaldet "Athra" fra Ertebølletiden (5500 – 3900 f.Kr.) og rekonstruerede landbohuse fra 1800-tallet, Krikkebjerghusene. Der findes også en boplads fra vikingetiden og hytter fra tidligere perioder af jægerstenalderen - i disse er der dog kun aktiviteter i kortere perioder.

Sagnlandet er præget af husdyr: racer som i størrelse og kropsbygning ligner jernalderens (nu uddøde) husdyrracer, dels 1800-tallets gamle danske husdyrracer.

Familier har mulighed for at bo i jernalderlandsbyen, i landbohusene og på stenalderbopladsen, og dermed indgår aktivt i formidlingen og levendegørelse.

Den første marts 2009 skiftede Lejre Forsøgscenter navn til Sagnlandet Lejre.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]Kunst og kulturStub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Koordinater: 55°36′57″N 11°56′33″Ø / 55.61583°N 11.94250°Ø / 55.61583; 11.94250