Skanska

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Skanska AB (NASDAQ OMXSKA B) er en multinational entreprenørvirksomhed med hovedsæde i Solna, Stockholm. Skanska er grundlagt i Malmø i 1887 under navnet AB Skånska Cementgjuteriet (SCG) som et datterselskab til den Limhamnsbaserede cementproducent Skånska Cement AB [1] og fremstillede cementprodukter. Det nuværende navn blev indført i 1984 som en følge af den stadigt mere internationale virksomhed. Pierre Olofsson er fungerende direktør for Skanska Sverige og Johan Karlström for hele koncernen.

Skanskas kontor i Lund.

I 2010 havde Skanska en omsætning på 121,61 mia. svenske kroner og 51.645 medarbejdere.[2]

Internationalt[redigér | redigér wikikode]

Skanska har siden 1950'erne været tilstede i store dele af verden, bl.a. i Latinamerika, Afrika, Europa og USA. Tidligere drev koncernen også virksomhed i Asien.

Skanska baserer sin internationale virksomhed på en decentral struktur med lokale enheder, som forventes at kende sit lokalområde. Skanska har profileret sig inden for bæredygtig udvikling og har blandt andet haft den prestigefyldte opgave med at renovere FNs hovedkvarter i New York.[3] Af andre store projekter kan nævnes 30 St Mary Axe og Heron Tower, begge i London.

Latinamerika[redigér | redigér wikikode]

Rundt omkring i Latinamerika arbejder Skanska på kontrakt for olieselskabet Petrobras og Repsol YPF som har en omfattende olieefterforskning i Amazonas regnskov. Disse kontrakter er meget lukrative, da olieefterforskning kræver omfattende investeringer. I takt med at olien i verdens store oliefelter svinder ind søges mod mere svært tilgængelige, politisk urolige økologisk sårbare regioner såsom Amazonas. Skanska bygger, driver og vedligeholder anlæg til udvinding af gas- og olie.

Sverige[redigér | redigér wikikode]

Et Skanska arbejdspladsskilt

Skanska er i Sverige forbundet med beton, specielt færdigstøbt beton i form af millionprogrammet og betonelementfabrikker som Skanska havde flere af omkring i Sverige. Nu er der to betonelementfabrikker, en i Strängnäs og en i Bollebygd. Det såkaldte koncept ModernaHus er præfabrikerede betonhuse i sin seneste reinkarnation.

Et andet præfabrikeret huskoncept er BoKlok som er mindre fler- og en familiehuse med træ- eller pudset facade. Det er højt standardiserede bygninger, men intet typehus i traditionel forstand da de kun opføres på grunde Skanska ejer og i større grupper.

Et af Skanskas mest kendte byggeri i de senere år er Gurkan, et 40 etagers kontorhus i Londons finansdistrikt. Et andet hus som er stærkt forbundet med Skanska er Skanskaskrapan i Göteborg.

Skanska i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark er Skanska repræsenteret ved to afdelinger:

  • Skanska Øresund A/S udvikler, forvalter og sælger ejendomsprojekter inden for kontorbyggeri, logistikanlæg og indkøbscentre.
  • Skanska Asfalt A/S producerer asfalt og asfalterer veje.[4]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Brev angående slutbesiktningen av grunden till Tillbergska villan 1917.
  2. ^ Annual Results 2010. Skanska. Hentet 12. februar 2011. 
  3. ^ United Nations Capital Master Plan - Welcome to CMP
  4. ^ Vores organisation, Skanska.dk, hentet 6. maj 2012

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


FirmaStub
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Sverige er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.