Spring til indhold

Skanska

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Skanska
Virksomhedsinformation
SelskabsformAktiebolag Rediger på Wikidata
BrancheByggeri og anlæg Rediger på Wikidata
Grundlagt1887 Rediger på Wikidata
HovedsædeSolna Kommune, Sverige Rediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
56.000 Rediger på Wikidata
DatterselskaberSkanska (Norway)
Skanska (United Kingdom)
Skanska
Skanska Kraft AB Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
OpenCorporatesse/556000-4615 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Skanska AB (NASDAQ OMXSKA B) er en multinational entreprenørvirksomhed med hovedsæde i Solna, Stockholm. Skanska er grundlagt i Malmø i 1887 under navnet AB Skånska Cementgjuteriet (SCG) som et datterselskab til den Limhamnsbaserede cementproducent Skånska Cement AB [1] og fremstillede cementprodukter. Det nuværende navn blev indført i 1984 som en følge af den stadigt mere internationale virksomhed. I dag har Skanskas aktiviteter i 11 lande i Norden, Europa og USA. Aktiviteterne dækker byggeri og anlæg og udvikling af boliger, kommercielle ejendomme og infrastruktur.

Anders Danielsson blev CEO for Skanska koncernen i 2018.

Skanskas kontor i Lund.

I 2019 havde Skanska en omsætning på næsten 173 mia. svenske kroner og gennemsnitligt 33.225 medarbejdere.[2]

Internationalt

[redigér | rediger kildetekst]

Skanska har siden 1950'erne været tilstede i store dele af verden, bl.a. i Latinamerika, Afrika, Europa og USA. Tidligere drev koncernen også virksomhed i Asien.

Skanska baserer sin internationale virksomhed på en decentral struktur med lokale enheder, som forventes at kende sit lokalområde. Skanska har profileret sig inden for bæredygtig udvikling og har blandt andet haft den prestigefyldte opgave med at renovere FNs hovedkvarter i New York.[3] Af andre store projekter kan nævnes 30 St Mary Axe, The Gerkin og Heron Tower, alle i London.

Skanska har tidligere været aktive i Sydamerika men trak sig ud i 2016.

Havneholmen hvor Skanska har udviklet ca. 70.000 m2 kontor
Bernard Kirschenbaums Spiral. Malmö 1987.

Skanska er i Sverige forbundet med beton, specielt færdigstøbt beton i form af millionprogrammet og betonelementfabrikker som Skanska havde flere af omkring i Sverige. Nu er der to betonelementfabrikker, en i Strängnäs og en i Bollebygd. Det såkaldte koncept ModernaHus er præfabrikerede betonhuse i sin seneste reinkarnation.

Et andet præfabrikeret huskoncept er BoKlok som er mindre fler- og en familiehuse med træ- eller pudset facade. Det er højt standardiserede bygninger, men intet typehus i traditionel forstand da de kun opføres på grunde Skanska ejer og i større grupper.

Et andet hus som er stærkt forbundet med Skanska er Skanskaskrapan i Göteborg.

I forbindelse med Skanskas 100-års jubilæum i 1987 byggede de Bernard Kirschenbaums 25 meter høje kunstværk Spiral med en speciel støbteknik. Det var placeret uden for deres hovedkontor i Malmø, det blev revet ned i 2005 før opførelsen af Citytunneln.

Skanska i Danmark

[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark er Skanska repræsenteret ved Skanska A/S som udvikler, forvalter og sælger ejendomsprojekter inden for kontorbyggeri, logistikanlæg og indkøbscentre. Samt udvikler boliger til investeringsmarkedet.

  1. ^ Brev angående slutbesiktningen av grunden till Tillbergska villan 1917.
  2. ^ "Annual Results 2010" (PDF). Skanska. Arkiveret fra originalen (PDF) 16. juli 2011. Hentet 12. februar 2011.
  3. ^ United Nations Capital Master Plan - Welcome to CMP

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
FirmaSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Sverige er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.