Skestork

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Skestork
Skestork (Platalea leucorodia)
Skestork (Platalea leucorodia)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Pelecaniformes
Familie Threskiornithidae
(Ibisser)
Slægt Platalea (Skestorke)
Art P. leucorodia
Videnskabeligt artsnavn
Platalea leucorodia
Linnaeus, 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Skestorken (latin: Platalea leucorodia) er en fugl på størrelse med fiskehejren. Den er hvid og har et bredt langt næb. Næbspidsen er gul og ligeledes det nederste af halsen og i yngletiden også nakketoppen. Skestorken lever af småfisk, muslinger, snegle, haletudser og insekter.

Dens længde er 80-93 cm og den har et vingefang på 120-135 cm. Den kan leve i op til 25 år.[1]

Trods navnet tilhører skestorken ikke storkene, men derimod ibisfamilien.

Platalea leucorodia

Dansk bestand[redigér | rediger kildetekst]

Skestorken Platalea leucorodia findes i Asien, Afrika, og Europa (andre skestorke-arter findes i andre dele af verden). Første gang man har kendskab til et ynglepar i Danmark var i året 1900. I årtierne efter ynglede kun få i Danmark og ganske uregelmæssigt, med flerårede perioder hvor der ikke var nogen. Efter fravær på 27 år ankom enkelte fugle, formodentlig fra Holland, til Danmark og begyndte at yngle i 1996. Siden er bestanden vokset meget hurtigt. Den oversteg for første gang 100 par i 2011, 200 par i 2014,[2] og var på næsten 600 par i 2021.[3] Danmark er den nordligste yngleforekomst af arten, og dens spredning er hjulpet af de stigende temperaturer.[3] Den kan ses i flere dele af landet, men ynglekolonierne er på mindre isolerede øer i Limfjorden, ved Ringkøbing Fjord, og på Langli, med enkelte spredte yngleforekomster i andre dele af Jylland.[2] Skestorke trækker sydpå hvert år, og ringmærkning har vist, at de danske skestorke typisk overvintrer i Frankrig, Spanien og Nordvestafrika.[4]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Politikens store fuglebog
  2. ^ a b Holm, TS; et al. (2020). "Fugle 2018-2019, NOVANA" (PDF). Aarhus Universitet. Hentet 29. juni 2022.
  3. ^ a b "Varmere klima sender flere fuglearter nordpå til Danmark". Dansk Ornitologisk Forening. 18. juni 2022. Hentet 29. juni 2022.
  4. ^ "Fra limfjordsø til atlanterhavsø: Dansk skestork har valgt De Kanariske Øer som vinterkvarter". Dansk Ornitologisk Forening. 17. januar 2022. Hentet 29. juni 2022.
FuglSpire
Denne artikel om fugle er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.