Skyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Skyr (islandsk udtale: [skɪːr]) er et traditionelt islandsk surmælksprodukt med højt indhold af protein og lavt fedtindhold.

Skyr fremstilles ved at lade vallen løbe fra syrnet mælk, på samme måde som kvark og drænet yoghurt, der kendes fra Grækenland, Tyrkiet og Mellemøsten. I det danske produkt ymer er kun en mindre del af vallen løbet fra. Det specielle ved skyr er den særlige mælkesyrekultur, meget lavt fedtindhold (ca. 0,2 %) og højt proteinindhold (11 %).

I Danmark blev skyr introduceret i 2006 af Thise Mejeri, der laver det på licens fra det islandske Agrice ehf. Det fremstilles også af Arla Foods og Løgismose Mejeri. På grund af den begrænsede mælkeproduktion på Island bliver produktet ikke eksporteret. Fra 2011-13 nidoblede Coop Danmark sit salg af skyr og kunne i en periode afsætte alt det, de kunne skaffe.[1]

Skyr blev dog også produceret på det nu nedlagte mejeri Vigen ved Jyllinge sidst i 1970'erne.

Da skyr er et surmælksprodukt, smager det surt. Flere producenter fremstiller dog produkter i portionsstørrelser, hvor der ud over skyr er tilsat fx bær, vanille eller andre smagsstoffer. Under denne proces stiger indholdet af kulhydrat ofte markant, da smagsstofferne kan suppleres med sukker.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skyr er bl.a. blevet populært pga. det høje indhold af protein, der giver mæthedsfornemmelse og kan være en hjælp, hvis man vil tabe sig eller holde vægten.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.