Sofia Coppola

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sofia Coppola
Sofia Coppola, 2010
Personlig information
Fulde navn Sofia Carmina Coppola
Født 14. maj 1971 (53 år)
New York City, New York, USA
Nationalitet USA Amerikansk
Forældre Eleanor og Francis Ford Coppola
Ægtefælle Spike Jonze (1999-2003, skilt)
Thomas Mars (2011-nu)
Børn To døtre (med Mars)
Beskæftigelse Filminstruktør, filmproducer, manuskriptforfatter, skuespiller
Aktive år 1972-nu
Kendte instruktioner The Virgin Suicides, Lost in Translation
Oscars
Bedste originale manuskript (2004) for Lost in Translation
Golden Globe
Bedste manuskript (2004) for Lost in Translation
Césarpriser
Bedste udenlandske film (2005) for Lost in Translation
Bodilpriser
Bedste amerikanske film (2005) for Lost in Translation
Robertpriser
Årets amerikanske film (2005) for Lost in Translation

Sofia Carmina Coppola (født 14. maj 1971) er en amerikansk filminstruktør, producer, manuskriptforfatter, tøjdesigner og tidligere skuespiller.

Hendes filmiske stil bliver beskrevet som "langsomt bevægende portrætter med sur/søde emotionelle paletter"[1]. Coppola bruger ofte det visuelle til at beskrive hvad karaktererne føler på et givet tidspunkt[1] og hendes film håndterer ofte melankolske historier med drømmende æstetik.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Som datter af Francis Ford Coppola, instruktøren af Godfather-trilogien, blev Sofia født direkte ind i filmverdenen. Faktisk var hendes debut som skuespiller som baby i den første Godfather-film. I det hele taget var det i første omgang som skuespiller hun prøvede lykken i Hollywood. Hun spillede bl.a. med i alle tre af Godfather-filmene, Star Wars og Peggy Sue Got Married, men stoppede tidligt karrieren som skuespiller til fordel for at instruere og skrive manuskripter.

Coppola fulgte i sin fars fodspor og debuterede som instruktør i 1999 med coming-of-age dramaet The Virgin Suicides (2006 film), der på trods af mindre succes ved udgivelsen er blevet en såkaldt kult-klassiker. Hendes anden spillefilm, Lost in Translation, blev både skrevet og instrueret af Coppola. Lost in Translation vandt en lang række priser og blev nomineret til fire priser ved årets Academy Awards for Best Picture (bedste film), Best Director (bedste instruktør), Best Actor (Bedste skuespiller) for Murray, og Coppola vandt for Best Original Screenplay. Desuden fik den både en Robert og en Bodil og Coppola vandt en Golden Globe for bedste manuskript. Samtidig blev hun den første amerikanske kvinde der er blevet nomineret til en Oscar for bedste instruktør.

I 2006 udkom den historiske drama film Marie Antoinette, en moderne fortolkning af historien om den franske dronning Marie-Antoinette, der er skrevet, produceret og instrueret af Sofia Coppola. I hovedrollen ses Kirsten Dunst, der tidligere havde arbejdet sammen med Coppola på filmen The Virgin Suicides. Marie Antoinette havde verdenspremiere i Cannes 24. maj 2006 på den årlige filmfestival.


I 2009 fik hendes fjerde spillefilm, Somewhere (film) , premiere. Filmen sikrede hende Den Gyldne LøveVenice Film Festival .

Sofia Coppola var i perioden 1999 til 2003 gift med filminstruktøren Spike Jonze.

Ved filmfestivalen i Cannes i 2017, blev Coppola den 2. kvinde i festivalens historie der vandt prisen for Best director (bedste instruktør) for dramafilmen "The Beguiled" .

Udvalgt filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

[1] "Revisited: Sofia Coppola - Interview Magazine" Interview Magazine. October 26, 2017. Retrieved November 15, 2018.

FilmSpire
Denne biografi om en filminstruktør er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi