Sommer-OL 2000

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 5. jun. 2015, 01:01 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (ændre sorteringsnøgle til Kategori:Sommer-OL 2000 til blanktegn)
Den XXVII Olympiades Lege
De olympiske ringe ved sommer-OL 2000.
Værtsby Australien Sydney, Australien
Motto Thousands of hearts with one goal
Share the Spirit
Dare to Dream
Deltagende lande 199
Deltagende atleter 10.651
(6.582 mænd, 4.069 kvinder)
Discipliner 300 i 28 sportsgrene
Åbnings-
ceremoni
15. september
Afslutnings-
ceremoni
1. oktober
Officielt åbnet af Generalguvernør William Deane
Atletløfte Rechelle Hawkes
Dommerløfte Peter Kerr
Fakkelbærer Cathy Freeman
Stadion Stadium Australia
Det Olympiske Stadion under afvikling af atletikdisciplinerne

Sommer-OL 2000 i Sydney (15. september1. oktober) fik et positivt rygte som 'Det bedste OL nogensinde'. Den australske by fik legene på grund af mange forskellige kvaliteter, men ikke mindst fordi de understregede miljøet. Politik var nu officielt erstattet af doping som det store samtaleemne og bl.a. blev de bulgarske og rumænske vægtløftningshold straffet for doping. Vægtløfterne fra begge lande blev sendt hjem.

På vandet slog Storbritanniens Steve Redgrave sin status som legende fast, da han vandt sin femte guldmedalje i træk i rosport. I atletik blev Marion Jones den første kvinde nogensinde som vandt fem medaljer ved samme OL.

I vandet var det australske Ian Thorpe – bedre kendt som 'Thorpedo' – der imponerede. Verdensrekord og guld i 400 m fri samt to andre guld og en sølv.

Russiske Alexei Nemov fra gymnastikmåtten burde måske have sparet op til at betale overvægt i flyet, da han havde hele seks medajler med hjem. Det samme antal som i Atlanta.

I cykelverdenen var det Jan Ullrich der imponerede, med en guldmedalje til linjeløbet og en sølvmedalje ved enkelstarten.

Det var dog Eric 'Ålen' Moussambani fra Guinea der blev publikumsdarling for sine anstrengelser i svømmebassinet, men ikke på grund af gode resultater. Manden havde lært at svømme kun seks måneder før OL, og hans svømmetider var derfor ikke nær så gode som de andre deltageres. I hans indledende heat med tre deltagere blev de to andre svømmere diskvalificeret på grund af tyvstart, så alle kameraer på svømmestadion var rettet mod afrikaneren, mens han kæmpede sig gennem de to bassinlængder.

Wilson Kipketer vandt overraskende ikke guld men måtte nøjes med sølv i 800 m løb. Den seneste gang Danmark vandt guld i atletik var tilbage i Paris i 1900 i tovtrækning. Damelandsholdet i håndbold forsvarede deres guldmedalje fra Atlanta og Jesper Bank & Co. i soling vandt i en gyser over tyskerne.

Danske deltagere

  • 54 mænd
  • 43 kvinder

Danske medaljetagere

Guld: 2

Sølv: 3

Bronze: 1


Wikimedia Commons har medier relateret til: