Sophie Holten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Sofie Horten.
Sophie Holten

Personlig information
Født 12. august 1858 Rediger på Wikidata
Skuldelev, Danmark Rediger på Wikidata
Død 5. juni 1930 (71 år) Rediger på Wikidata
Roskilde, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted N. Zahles Skole Rediger på Wikidata
Elev af Carl Thomsen, Félix-Joseph Barrias, Christen Dalsgaard, Alfred Stevens Rediger på Wikidata
Medlem af Grezkolonien Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Fagområde Malerkunst Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Anna Marie Johanne Sophie (Sofie) Holten (født 12. august 1858 i Skuldelev, død 5. juni 1930 i Roskilde) var en dansk maler.

Baggrund og udvikling som maler[redigér | rediger kildetekst]

Hun var datter af kapellan, senere sognepræst Hans Nicolai Holten og Marenstine "Mine" født Smidt. Hun var elev af Christen Dalsgaard i Sorø og af Carl Thomsen i København og blev derigennem skolet i den sene guldalders akademisk orienterede maleteknik. Et markant skift meldte sig i hendes stil, da hun i 1879 besøgte Paris, hvor hun boede på pensionat med Elise Konstantin-Hansen og Suzette Skovgaard, som siden blev hendes svigerinde. Under dette opholdt blev hun også veninde med Lorenz Frølichs datter Edma (senere Stage). Holten blev elev hos to af tidens førende malere, Félix Barrias og Alfred Stevens, og derved gjorde hun tidens fremherskende naturalisme til sin egen.

Opholdet i Paris blev nogle år senere fulgt op af et besøg i Grèz 1886-87, hvor Sophie Holten atter boede sammen med Elise Konstantin-Hansen og nu også med forfatteren Marie David. Her mødte hun forfatteren August Strindberg og malede hans portræt. Hendes øvrige foretrukne genrer var interiørbilleder og genrescener. Andre rejser bragte Holten til Holland, Belgien, Dresden og Berlin i 1892 og til Italien i 1894. Hun modtog Kunstakademiets stipendium 1890-91 og 1893-94 og støtte fra Den Raben-Levetzauske Fond og fra Pro Pontifice Ecclesia i 1929.

Religiøs konversion og socialt arbejde[redigér | rediger kildetekst]

Som præstedatter var Holten ikke uventet optaget af religiøse spørgsmål, og efter en radikal periode i 1880'erne konverterede hun i 1890'erne til katolicismen og hengav sig herefter også til at male religiøse motiver. Holten markerede sig i samtiden gennem sin ret omfattende udstillingsvirksomhed, men fik dog aldrig et gennembrud i Danmark,[1] og ved sit engagement i kvindesagen. I 1899 var Holten med til at oprette Kvindernes Køkken, hvor kvinder kunne spise for små penge.

Udstillinger[redigér | rediger kildetekst]

Sofie Holten, August Strindberg, 1885, Nationalmuseum.

Holten udstillede på Charlottenborg Forårsudstilling uafbrudt fra 1883 til 1897 og atter i årene 1899, 1901 og 1904. Hendes værker blev også optaget på Salonen i Paris 1886, på den Nordiske Kunstudstilling i København 1888, på Internationale Kunstausstellung i Berlin 1891, Verdensudstillingen i Chicago 1893, Kvindernes Udstilling i København 1895, på udstillingen The Glasgow School Artists of Denmark i Chicago 1895, på Raadhusudstillingen i København 1901 og på Kvindelige Kunstneres retrospektive Udstilling i København 1920. Kunstforeningen i København arrangerede en separatudstilling med Holtens værker i 1887 (sammen med Marie Luplau). Efterfølgende har hendes værker været udstillet på De drogo till Paris, Liljevalchs i Stockholm 1988 og senest i 1991.

Holten døde ugift og er begravet i Roskilde.

Hun har malet en række portrætter af blandt andre L.A. Ring og et af August Strindberg.

Værker[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ John V. Jensen, En Malermesters Pensel fuldkommen værdig... Malerisamlingen på Nymindegab Museum, ISBN 978-87-89834-76-4, side 38

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | rediger kildetekst]