Forskel mellem versioner af "Fadder"

Spring til navigation Spring til søgning
12 bytes fjernet ,  for 2 år siden
ingen redigeringsopsummering
(lidt præciseringer mm.)
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Der skal ved dåb i Danmark være mindst to og højst fem faddere. Deres opgave er at bevidne, at barnet er døbt med den [[Kristendom|kristne]] dåb, og de har en moralsk forpligtelse til at hjælpe forældrene med at opdrage barnet i den kristne tro og indføring i det kristne fællesskab. Den moralske forpligtelsen gælder også, hvis forældrene skulle gå hen og dø, inden barnet bliver voksen.
 
Derimod skal en fadder ikke sørge for barnets opdragelse og forsørgelse, hvis forældrene dør. Forældre anbefales at skrive et børne[[børnetestamentetestamente]], som de sociale myndigheder vil tage med i overvejelserne om barnets fremtid.
 
En fadder i den [[Folkekirken|danske folkekirke]] skal være over [[konfirmation]]salderen, men selve konfirmation er ikke nogen betingelse. Den af fadderne, der holder barnet over dåben og svarer på tilspørgelsen kaldes i folkemunde '''gudmor'''/'''gudfar''', men den betegnelse er ikke en kirkelig betegnelse.
{{anchor|Gudforældre}}
En fadder i den [[Folkekirken|danske folkekirke]] skal være over [[konfirmation]]salderen, men selve konfirmation er ikke nogen betingelse. Den af fadderne, der holder barnet over dåben og svarer på tilspørgelsen kaldes i folkemunde '''gudmor'''/'''gudfar''', men den betegnelse er ikke en kirkelig.
Forældre kan stå fadder til deres egne børn og holde dem over dåben, såfremt der er indskrevet mindst to faddere ud over forældrene ved dåben.
 
Fadderforpligtelsen medfører dog ikke, at en gudfar eller gudmor har juridiske [[forpligtelse]]r ved forældrenes død. Det 'juridiske' ved faderskabetfadderskabet ligger alene i opgaven at være vidne til dåben og dette kan ikke senere ændres i kirkebøgerne.<ref>http://www.netkirken.dk/faq/index.php?id=848&sort=dato</ref> Den moralske forpligtelse derudover, er det således op til den enkelte at vurdere.
 
== Afledte betydninger ==
33.417

redigeringer

Navigationsmenu