Forskel mellem versioner af "A-Pressen"

Spring til navigation Spring til søgning
13 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
m
bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer)
'''A-Pressen A/S''', også kendt som '''Fagbevægelsens Presse''', grundlagt [[1876]], er en medievirksomhed, der ejes af den danske fagbevægelse. A-pressen udgav tidligere en række aviser af [[Socialdemokratiet|socialdemokratisk]] observans. I dag driver A-pressen primært nyhedstjenester. A-pressen udgjorde tidligere en væsentlig søjle i det, der blev kaldt [[partipressen]].
 
A-pressen blev grundlagt af en gruppe fagforeninger i [[København]], der drev virksomheden frem til [[1960]]. I [[1960]] blev navnet ændret til ''Den Socialdemokratiske Presse'' og ejerkredsen udvidet til at omfatte alle [[LO]]'s medlemsforbund. LO's forbund havde bidraget til A-pressen siden 1942. Navnet ændredes til A-pressen i [[1972]]. A-pressens største dagblade var københavnske ''Social-Demokraten'' (fra [[1959]] ''[[Aktuelt]]'') og ''[[Demokraten]]'', der blev udgivet i [[Århus]]. Udover de to store dagblade udgav A-pressen en række mindre lokale aviser, blandt andet:
 
* [[Ny Tid]] i [[Nordjylland]],
* [[Amts-bladet]] i [[Holstebro]], [[Herning]] og [[Skive]],
* [[Aften-Posten]] i [[Silkeborg]],
* [[Vestjyden]],
* [[Frit Folk]] i [[Kolding]], [[Fredericia]] og [[Vejle]],
* [[Sjællands-Posten]],
* [[Dagbladet Fyn]],
Alle startede de lokalt som [[Social-Demokraten]] og overgik i løbet af [[1950'erne]] og [[1960'erne]] til lokaludgaver af [[Aktuelt]], før de fleste blev lukket omkring [[1970]], hvorefter de kun udkom som lokaltillæg til hovedavisen Aktuelt.
 
Oplaget faldt drastisk i [[1960'erne]] og [[1970'erne]]. I [[1987]] forsøgte A-pressen sig med en relancering af Aktuelt som ''Det Fri Aktuelt'', hvilket ikke vendte den dårlige udvikling. De sidste provinsblade, ''[[Bornholmeren]]'' og ''[[Ny Dag]]'' i [[Nakskov]], gik ind i [[1994]]. Samtidig satsede LO mere på elektroniske medier og nyhedstjenesten Netredaktionen, der leverer stof til lokalradioer. Aktuelt udkom for sidste gang i [[2001]].
 
Den eneste af de nævnte aviser, der stadig udkommer, er [[Sosialurin]] på [[Færøerne]], der her er den andenstørste avis. Avisen blev i 2006 opkøbt af avisens ansatte.
 
{{Reflist}}
{{autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Medievirksomheder i Danmark]]
582.067

redigeringer

Navigationsmenu