Forskel mellem versioner af "Vorte"

Spring til navigation Spring til søgning
1.130 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
fra engelsk wikipedia
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer)
(fra engelsk wikipedia)
[[Fil:Dornwarzen.jpg|thumb|Vorter på storetåen.]]
'''Vorter''' (lat. ''Verrucae'') er små, hårde og ru gevækster på [[hud]]en, der har næsten samme farve som huden.<ref>https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24921240</ref><ref>https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279586/</ref> Typisk giver de ikke anledning til nogle symptomer bortset fra når de er under foden hvor de kan give smerte. De kommer typisk på hænder og fødder men kan også komme andre steder. Der kan komme en eller flere vorter. De er ikke [[kræft]]fremkaldende.
En '''vorte''' (lat. ''Verrucae'') er en lille, ru, [[blomkål]]slignende gevækst, der typisk kan komme på hænder og fødder. Vorter er almindelige og skyldes infektion af [[Papillomaviridae|papillomavirus]]. Nogle eksperter mener de også kan skyldes stress. De kan forsvinde af sig selv efter nogle måneder men kan også blive der i flere år og kan komme tilbage igen. Nogle vira af typen papilloma kan give [[kræft]], men er ellers harmløse. Nogle typer af vorter, afhængigt af placering og årsag, kan smitte fra område til område, men kan ikke overføres mellem arter.
 
Vorter skyldes infektion af en bestemt art af humant [[papillomaviridae|papillomavirus]]. Faktorer der øger risikoen for at få vorter er brug af offentlige brusebade, arbejde med kød, [[eksem]] og svagt [[immunforsvar]]. Virussen menes at komme ind i kroppen via hud, der i forvejen har en lille skade. Der findes flere slags vorter fx ”almindelige vorter”, fodvorter og [[kønsvorter]]. Kønsvorter er en [[kønssygdom]].
== Se også ==
 
* [[Kønsvorter]]
De fleste typer af vorter forsvinder af sig selv efter nogle måneder eller år. Man kan få dem til at forsvinde hurtigere ved brug af [[salicylsyre]] eller [[kryoterapi]]. Behandling af kønsvorter er helt anderledes end for andre slags vorter.
 
Vorter er meget almindelige og de fleste mennesker bliver smittet med dem på et tidspunkt i deres liv. Man regner med at mellem 1 – 13 % af befolkningen har en slags vorter hvor kønsvorter ikke er medregnet. De er mere almindelige hos unge mennesker. Man regner med at cirka 12 % af de seksuelt aktive kvinder har kønsvorter. Den tidligste beskrivelse af vorter man kender er af [[Hippokrates]] fra 400 f.v.t.
 
Dyr kan også have vorter men mennesker kan ikke smittes med vorter fra dyr og forskellige dyrearter kan normalt ikke smitte hinanden.
 
== Se ogsåKilder ==
<references/>
 
{{sygdomstub}}
3.927

redigeringer

Navigationsmenu