Statsborgerskab: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Glenn, fjerner ændringer fra 2406:E003:1C77:1601:4446:97B6:275B:E2FC (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
→‎Referencer: skiftet stub
Linje 11: Linje 11:
{{reflist}}
{{reflist}}


{{samfstub}}
{{Jurstub}}
{{autoritetsdata}}
{{autoritetsdata}}



Versionen fra 24. jun. 2020, 22:19

Statsborgerskab giver en række forskellige rettigheder og forpligtelser under national lovgivning og internationale konventioner. I Danmark kaldes dette dansk indfødsret.

En statsborger eller undersåt (gammel term) er en person, som har et statsborgerskab.[1]

Borgerrettighederne omfatter især valgret, valgbarhed, ret til at opholde sig i landet og beskyttelse mod udlevering til andre lande, samt muligheden for at blive ansat som statstjenestemand. Derudover giver statsborgerskab ret til assistance fra udstationeret diplomatisk repræsentation i udlandet.

Den vigtigste borgerpligt er værnepligten.

Referencer

Se Wiktionarys definition på ordet:
  1. ^ ordnet.dk: Undersåt Citat: "...1.2) egl.: person, der som beboer i et land er undergivet landets regent og har forpligtelser overfor ham; medlem af et statssamfund, m. særlig tanke paa forpligtelserne overfor statsmagten; især: person, der i kraft af at være indfødt ell. have indfødsret er statsborger i et samfund (og har deraf flydende forpligtelser). (ordet Statsborger, der særlig lægger vægt paa de med stillingen forbundne rettigheder, har nu i reglen fortrængt Undersaat i de tilfælde, hvor talen er om moderne, folkestyrede samfund). Kongens Undersaatter . . skulle rette sig efter Kongens Lov, Befalninger og Forordninger..."
JuraSpire
Denne juraartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.