Tzatziki: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Fil:Tzatziki_meze_or_appetizer,_also_used_as_a_sauce.jpg erstatter Fil:Tzatziki_Greek_meze_or_appetizer,_also_used_as_a_sauce.jpg, som er blevet omdøbt af CommonsDelinker med begrundelsen: File renamed: [
Fjernet en efterrationaliserende diskussion om græsk eller tyrkisk oprindelse, som overser, at retten formentlig er meget ældre end både Grækenland og Tyrkiet.
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Tzatziki meze or appetizer, also used as a sauce.jpg|thumb||Tzatziki med [[oliven]]]]
[[Fil:Tzatziki meze or appetizer, also used as a sauce.jpg|thumb||Tzatziki med [[oliven]]]]
'''Tzatziki''' ([[Nygræsk|græsk]]: τζατζίκι, tyrkisk: cacık) er en spise, der forbindes med det græske køkken, men er meget brugt i flere forskellige køkkener omkring den østlige del af [[Middelhav]]et.
'''Tzatziki''' ([[Nygræsk|græsk]]: τζατζίκι, tyrkisk: cacık) er en spise, som i Danmark mest er kendt under sit græske navn. Navnet går igen i tyrkisk i en anden stavemåde. Retten er vidt udbredt på Balkan, i Lilleasien og i Mellemøsten omkring den østlige del af [[Middelhav]]et.
Tzatziki består af reven eller fintskåren [[Almindelig Agurk|agurk]], drænet ("græsk") [[yoghurt]], knust eller finthakket [[hvidløg]] samt olivenolie og salt. Der tilsættes i visse egne af Grækenland også dild. I Grækenland i sjældne tilfælde krydret med mynte og i Tyrkiet med dild. I det græske køkken altid som et tilbehør til kød, men i Nordeuropa bruges Tzatziki bredere. <ref>Det korte opslag ''tzatziki'' i {{Harvnb|Fakstorp|Boyhus|1997}} beskriver blot udbredelse og grundelementerne (yoghurt, agurk, hvidløg) og den generelle forskel på græsk (mynte) og tyrkisk udgave (dild)</ref>
Tzatziki består af reven eller fintskåren [[Almindelig Agurk|agurk]], drænet ("græsk") [[yoghurt]], knust eller finthakket [[hvidløg]] samt olivenolie og salt. Der tilsættes undertiden dild eller mynte. I det græske køkken anvendes retten altid som et tilbehør til kød. I Nordeuropa bruges Tzatziki bredere. <ref>Det korte opslag ''tzatziki'' i {{Harvnb|Fakstorp|Boyhus|1997}} beskriver blot udbredelse og grundelementerne (yoghurt, agurk, hvidløg) og den generelle forskel på græsk (mynte) og tyrkisk udgave (dild)</ref>


Ordet ''tzatziki'' er brugt på dansk siden 1989<ref>Iflg. Nye ord i dansk på nettet fra 1955 til i dag, [http://nyeordidansk.dk/noid/noid.htm?q=tzatziki opslag tzatziki]</ref> og kaldes på dansk også ''græsk agurkesalat''<ref>Den Danske Ordbog på http://sproget.dk, [http://sproget.dk/search?SearchableText=tzatziki opslag tzatziki]</ref>.
Ordet ''tzatziki'' er brugt på dansk siden 1989<ref>Iflg. Nye ord i dansk på nettet fra 1955 til i dag, [http://nyeordidansk.dk/noid/noid.htm?q=tzatziki opslag tzatziki]</ref> og kaldes på dansk også ''græsk agurkesalat''<ref>Den Danske Ordbog på http://sproget.dk, [http://sproget.dk/search?SearchableText=tzatziki opslag tzatziki]</ref>.

Tzatziki stammer oprindeligt fra Tyrkiet under navnet Cacik{{kilde mangler|dato=marts 2019}} og er senere blevet adapteret af grækerne, der har udviklet deres egen version af Cacik.


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 6. jul. 2020, 09:46

Tzatziki med oliven

Tzatziki (græsk: τζατζίκι, tyrkisk: cacık) er en spise, som i Danmark mest er kendt under sit græske navn. Navnet går igen i tyrkisk i en anden stavemåde. Retten er vidt udbredt på Balkan, i Lilleasien og i Mellemøsten omkring den østlige del af Middelhavet. Tzatziki består af reven eller fintskåren agurk, drænet ("græsk") yoghurt, knust eller finthakket hvidløg samt olivenolie og salt. Der tilsættes undertiden dild eller mynte. I det græske køkken anvendes retten altid som et tilbehør til kød. I Nordeuropa bruges Tzatziki bredere. [1]

Ordet tzatziki er brugt på dansk siden 1989[2] og kaldes på dansk også græsk agurkesalat[3].

Se også

Tarator

Kilder

  1. ^ Det korte opslag tzatziki i Fakstorp & Boyhus 1997 beskriver blot udbredelse og grundelementerne (yoghurt, agurk, hvidløg) og den generelle forskel på græsk (mynte) og tyrkisk udgave (dild)
  2. ^ Iflg. Nye ord i dansk på nettet fra 1955 til i dag, opslag tzatziki
  3. ^ Den Danske Ordbog på http://sproget.dk, opslag tzatziki

Citerede værker

  • Fakstorp, Jørgen; Boyhus, Else-Marie, red. (1998), Gastronomisk Leksikon, Nordisk Forlag, ISBN 87-00-20284-3
Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad og drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.