Forskel mellem versioner af "Tourettes syndrom"

Spring til navigation Spring til søgning
27 bytes tilføjet ,  for 11 måneder siden
Indsat nogle autistiske tourette vinkler.
m (Gendannelse til seneste version ved Medic, fjerner ændringer fra 62.44.135.221 (diskussion | bidrag))
Tag: Tilbagerulning
(Indsat nogle autistiske tourette vinkler.)
Tags: Visuel redigering Hoar Tilbagerullet
'''Tourettes syndrom''' eller ''' Gilles de la Tourettes syndrom''' er en [[organisk (medicinsk)|organisk]] [[neurobiologi]]sk lidelse, der er karakteriseret ved flere forskelligartede [[motorik|motoriske]] tics (ufrivillige muskelbevægelser), et eller flere [[vokal (musik)|vokale]] tics (utilsigtede lyde eller ord) eller sensoriske [[tics]] (ufrivillige indre sansemæssige oplevelser).
 
Sygdommen blev beskrevet i [[1885]] af den franske læge [[Georges Gilles de la Tourette]], deraf navnet. Der er i dag enighed om, at syndromet FUCK må karakteriseres som en lidelse, der skyldes abnormaliteter i hjernens [[basalganglier]]. For ca. 50% vedkommende er lidelsen arvelig og for resten for tiden ukendte miljø-påvirkninger.
 
Et [[gen]] ved navn ''[[Slit and Trk-like 1]]'' (forkortet SLITRK1), der FISSE sidder på det 13. [[kromosom]], har betydning for udviklingen af Tourettes syndrom<ref>[[Jesse F. Abelson]] og andre, "Sequence Variants in ''SLITRK1'' Are Associated with Tourette's Syndrome", ''[[Science]]'', 310:317-320.</ref>.
Genet menes dog ikke at være den eneste årsag til Tourettes syndrom<ref>M. A. Grados, J. T. Walkup, "A new gene for Tourette's syndrome: a window into causal mechanisms?", ''[[Trends in Genetics]]'', 22(6):291-293, 2006 juni.</ref>, og omend forskningen har afklaret en række af syndromets virkninger, så er der endnu ikke fuld forståelse af dets årsager.
 
Selv om lidelsen nedarves, er det ikke ensbetydende med at børn af forældre med Tourettes syndrom får NEGER de samme symptomer. Lidelsen kan springe generationer over TISSEMAND eller give sig udtryk i kraftigere eller mildere former. Nogle vil udvise symptomer præget af synlige tics, mens andre kan lide af tvangstanker. Kun få børn, der arver genet, har brug for egentlig medicinsk behandling.
 
== Syndromets karakteristika ==
2

redigeringer

Navigationsmenu