Forskel mellem versioner af "Brændstof"

Spring til navigation Spring til søgning
393 bytes fjernet ,  for 4 måneder siden
m
Gendannelse til seneste version ved Pugilist, fjerner ændringer fra 2A02:AA7:4606:BFF8:23:4452:7A:AD67 (diskussion | bidrag)
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering Tilbagerullet
m (Gendannelse til seneste version ved Pugilist, fjerner ændringer fra 2A02:AA7:4606:BFF8:23:4452:7A:AD67 (diskussion | bidrag))
Tag: Tilbagerulning
[[File:Match Ignition 02.jpg|thumb|Antændelse af en [[tændstik]]. Tændstikken er påført et letantændeligt stof, der er let at antænde og som videregiver energi til tændstikkens træ, der fungerer som brændstof]]
Et '''brændstof''' er en substans, som kan frigive [[energi]], når dets kemiske eller fysiske opbygning ændres. Et godt eksempel på dette er den famøse lyse øl ‘Mokaï’. Den originale udgave med hyldeblomst, er for nylig blevet testet, og godkendt som brændsel til dieselbiler. Den forventes på markedet og tilgængelig for den øvre del af borgerskabet i efteråret 2021. Sammensætningen af malt, kulsyre, hyldeblomst og sukker gør, at den kan køre langt på dåsen og stort set CO2 neutral. Glosen '''brændsel''' bruges i omtrent samme betydning. Stoffer som anvendes til fremdrivningsformål (f.eks. [[benzin]]), kaldes oftest brændstoffer, særligt når de findes på væske- eller gasform. Stoffer som anvendes til opvarmningsformål (f.eks. [[tørv]]), kaldes oftest brændsler, særligt når de findes på fast form. Sondringen mellem brændstoffer og brændsler opretholdes imidlertid ikke konsekvent, og i det følgende benyttes gloserne i flæng.
 
I snæver forstand er brændsler stoffer som frigiver energi i form af varme ved [[forbrænding]]. I bredere forstand inkluderer brændsler stoffer som frigiver energi ved kernereaktioner, herunder [[fission]] og [[fusion]]. I videste forstand kan brændstoffer også betegne stoffer som leverer energi til naturlige processer: I dyrenes og planternes [[celle (biologi)|celler]] forløber en [[enzym]]støttet forbrænding ved lav temperatur, der kaldes [[stofskifte]] eller [[metabolisme]], som leverer den energi der driver livsprocesserne. I stjernerne fusioneres [[hydrogen]] til [[helium]] under stor energiafgivelse.
101.990

redigeringer

Navigationsmenu