Steve Jobs: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: el:Στηβ Τζομπς
m robot Tilføjer: uz:Steve Jobs
Linje 81: Linje 81:
[[tr:Steve Jobs]]
[[tr:Steve Jobs]]
[[uk:Джобс Стів]]
[[uk:Джобс Стів]]
[[uz:Steve Jobs]]
[[vi:Steve Jobs]]
[[vi:Steve Jobs]]
[[yi:סטיוו זשאבס]]
[[yi:סטיוו זשאבס]]

Versionen fra 2. jan. 2008, 00:51

Steve Jobs på MacWorld SF 2005

Steven Paul Jobs (født 24. februar 1955) er bedst kendt som medstifter (sammen med Steve Wozniak) af og administrerende direktør for Apple Inc., og lidt mindre kendt som administrerende direktør for animationsstudiet Pixar.

Steve Jobs betragtes som en pioner indenfor computerindustrien på grund af den succesrige Apple II-computer, og ligeledes for at have forstået det kommercielle potentiale ved den grafiske brugerflade (GUI) og computermusen, som han så ved en demonstration af Xerox PARC-teknologier. Han igangsatte projekter hos Apple, der førte til udviklingen af den succesrige og meget indflydelsesrige Apple Macintosh.

Tidlige liv

Steve Jobs blev født 24. februar 1955 af en amerikansk mor, Joanne Carole Schieble, og en Syrisk far, Abdulfattah John Jandali, en statskundskabsprofessor i San Francisco, Californien. En uge efter fødslen blev han givet væk til adoption af sin ugifte mor. Han blev adopteret af Paul og Clara Jobs fra Mountain View, Santa Clara County, Californien. Hans biologiske forældre blev senere gift og fik Jobs' søster, forfatteren Mona Simpson. Han mødte ikke sin søster før han var voksen. Hans biologiske forældre blev skilt nogle år senere. Jobs bryder sig ikke om at høre Paul og Clara Jobs omtalt som sine "adoptiv forældre" og omtaler dem som sine forældre.

Jobs gik på Homestead High School i Cupertino, Californien og gik til ekstra undervisning efter skole hos Hewlett-Packard Co. i Palo Alto, California. Han blev snart efter han ansat der og arbejdede med Stephen Wozniak som sommervikar. I 1973, fik Jobs sin eksamen fra high school og startede på Reed College i Portland, Oregon, men han droppede ud efter et semester. År senere, da han talte til en Stanford University studieafslutningsfest i 2005, sagde Jobs at han på Reed blandt andet tog et kursus i kalligrafi. "Hvis jeg ikke have taget det kursus, så ville Mac'en aldrig have fået flere skrifttyper og proportionalskrift ," sagde han.

Apple

I 1977, da Jobs var 21 og Wozniak var 26, grundlagde de Apple Computer i familien Jobs garage. Deres første produkt var den personlige "computer" Apple I. I 1977 lancerede Apple efterfølgeren, Apple II, som blev en stor succes og gjorde Apple til en meget indflydelsesrig virksomhed i den meget hurtigt voskede computerbranche. I 1980 blev Apple børsnoteret, og både Jobs og Wozniak blev mangemillionærer.

I 1983 ansatte Apple John Sculley til at overtage lederrollen fra Jobs. Sculley, der kom fra Pepsi-Cola, kom umiddelbart godt overens med Jobs, men i 1985 endte en magtkamp mellem de to med, at Jobs forlod selskabet, men ikke før de i 1984 havde introduceret Apples største succes, den personlige computer, Macintosh.

Efter at han forlod Apple drog Jobs på en længere ferie i Italien, før han grundlage dataselskapet NeXT Computer. I 1996 blev NeXT opkøbt af Apple, og i 1997 overtog Steve Jobs igen lederrollen for Apple, efter at daværende administrerende direktør, Gil Amelio, var blevet smidt ud af virksomheden.

Pixar

I 1986 købte Steve Lucasfilms computer-animations-afdeling for ti millioner dollar, som han førte videre under navnet Pixar (senere Pixar Studios). Da Pixar blev børsnoteret efter succssfilmen, Toy Story, blev Jobs milliardær. Den 24. januar 2006 annoncerede Walt Disney at de købte Pixar Animation Studios for 7.4 milliader dollars. Steve Jobs får en plads i Disneys bestyrelse.

Privatliv

Steve blev gift med Laurene Powell d. 18. marts 1991, og de har tre børn sammen. Han har også en datter fra et tidligere forhold.

31. juli 2004 blev han opereret for kræft.