Sverker Karlsson den ældre: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
m
Småret
m (robot Tilføjer: it:Sverker I di Svezia)
m (Småret)
'''Sverker Karlsson den ældreÆldre''' (død [[1156]]), konge af [[Östergötland]] og Svealand. Han kaldes for ''den ældreÆldre''’ for at adskille ham fra sønnesønnen [[Sverker Karlsson den yngreYngre]]. Han blev konge af [[Sverige]] omkring [[1130]] og erobrede [[Västergötland]] fra dets [[Danmark|danske]] tronprætendent [[Magnus den stærkeStærke]] (Søn af [[Niels af Danmark|Kongkong Niels]]). Han styrede i 26 år, men til trods for det lange regime er det kun lidt, man ved om ham. Han bidrog til, at klostrene [[Alvastra kloster|Alvastra]], [[Nydala kloster|Nydala]] og [[Varnhem kloster|Varnhem]] blev grundlagt.
 
Der er mange usikre informationer om Sverker den ældreÆldre. I henhold til [[Vestgötaloven]]s kongeliste, der er sammensat omkring [[1240]], hed hans far «Cornube» og var fra ØstergøtlandÖstergötland. Et antal andre mere eller mindre løse informationer om farens navn, blandt andet er navnet «Kol» nævnt, cirkulerer i den historiske litteratur. Et rent [[myte|mytisk]] indslag er for eksempel, at faren skulle have været [[Erik Årsæl]]. En [[Rusland|russisk]] [[krønike]] nævner, at han havdeforetog et mislykket [[korstog]] i øst.
 
Sverker den ældreÆldre er den svenske konge, som har givet navn til [[Sverkerslægten]]. Han blev først anerkendt som konge af Östergötland og derefter som konge af Sverige fra ca [[1130]] til [[1156]].
 
Han var først gift med [[Ulvhild Håkonsdatter]] fra [[Norge]], som var en viljestærk enke efter [[Inge den yngreYngre]]. Giftermålet med Ulvhild skabte stærke bånd mellem Sverker og Norge, og dessudendesuden knyttede han sig til Inge den yngresYngres slægt.
 
Derefter giftede han sig med [[Rikissa af Polen]], tidligere hustru aftil den danske [[Magnus den stærkeStærke]], og med dette giftemåletgiftermål blev han akcepteretaccepteret som konge, også i VestergötlandVästergötland.
 
 
I [[1150'erne]] skal Sverker være kommet i en krig med Danmark. Til alt held for Sverker magtede [[Småland|smålændingernesmålændingene]] at slå angrebet fra kong [[Svend Grathe]] tilbage, og derefter vende konflikten i en sådan grad at han fik den danske tronprætendententronprætendent [[Knud 5.|Knud Magnusson]] (Knud 5.) indsat som konge i Danmark [[1154]]. To år efter blev kong Knud i [[1156]] gift med en af hans døtre med Rikissa.
 
Sverker den ældreÆldre skal være blevet dræbt af sine egne hirdsmændhirdmænd på vej til julefest i [[Västra Tollstads kirke]] i 1156. Mordet blev betragtet som en særdeles ckockerendechokerende begivenhed, selv i [[middelalderen]]. Han blev begravet i Alvastra. Den, som stod bag mordet, var muligvis den danske prins og tronprætendent [[Magnus Henriksson]].
 
{{Arvefølge|[[Sveriges regenter]]<br>Regerede Sverige:<br> ca 1130 – 1156|Tronstrid - forskellige regenter i forskellige områder|[[Erik den Hellige]]<br>konge i dele af landet<br> ca. 1150-1160}}
7.692

redigeringer

Navigationsmenu