Walt Disney: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
Billede
Linje 20: Linje 20:


I ''"[[Den gamle mølle]]"''("The Old Mill") fra [[1937]] bruges [[multiplane]] kamera-teknik for første gang. Samme år producerede Disney "[[Snehvide og de syv små dværge]]" - verdens første helaftenstegnefilm. En enorm bedrift for Disney. Walt Disney er blandt andet kendt for dette citat, "If you can dream it, you can do it!"
I ''"[[Den gamle mølle]]"''("The Old Mill") fra [[1937]] bruges [[multiplane]] kamera-teknik for første gang. Samme år producerede Disney "[[Snehvide og de syv små dværge]]" - verdens første helaftenstegnefilm. En enorm bedrift for Disney. Walt Disney er blandt andet kendt for dette citat, "If you can dream it, you can do it!"

[[Billede:Disney1968.jpg|right|100px]]


* ''[[Fantasia (1940)|Fantasia]]'' ([[1940]])
* ''[[Fantasia (1940)|Fantasia]]'' ([[1940]])

Versionen fra 12. jun. 2008, 06:45

Walt Disney

Walter Elias Disney (5. december 1901 i Chicago, Illinois, USA - 15. december 1966) i folkemunde kendt som Walt Disney, var en de vigtigste personer i underholdningsbranchen. Hans virksomhed Walt Disney Company producerede tegnefilm, tegneserier og andre underholdningsprodukter. Han grundlagde forlystelsesparkerne Disneyland og Disney World. Disney har stået bag verdens absolut mest populære tegnefilm som Løvenes Konge, Bambi, Dumbo og ikke mindst Snehvide og de syv små dværge (De Syv Små Dværge).

Hans forældre flyttede til Marceline i Kansas, da Walt var fire år, så han voksede op på landet. Han rejste fra Kansas til Hollywood i 1923, og sammen med sin bror Roy grundlagde han et filmstudie i en onkels garage, og lavede en serie film kaldet Laugh-O-Gram og en om "Alice i eventyrland", hvor Alice spilles af virkelige piger mod tegnet baggrund og figurer.

I 1924 sendte Walt bud efter sin gamle ven Ub Iwerks, der også var tegner. Iwerks første opgave blev at skabe en ny figur som afløser for Alice-ideen, der ikke kunne genbruges mere. [Oswald the Lucky Rabbit" blev resultatet, og det blev hurtigt en populær figur.

Walt Disney blev gift med Lillian Bounds, der i en periode havde spillet rollen i Alice-serien, i 1925.

I 1928 viste det sig at kontrakten med distributøren Charlie Mintz var udformet så han faktisk ejede rettighederne til kaninen Osvald. Bitter over denne lærestreg satte Walt og Ub sig ved tegnebordet igen, og skabte Mickey Mouse. Mickey blev også et hit, godt hjulpet af Walts sans for at udnytte filmmediet. "Steamboat Willie", den tredje film med Mickey, var med lyd.

Med Ub Iwerks som en omhyggelig og flittig hovedanimator, voksede Walt Disney Productions. Men i 1930 lod Ub sig friste til en bedre kontrakt hos en konkurrent. Walt blev rasende, købte Ubs 20 procent af firmaet og arbejdede aldrig sammen med ham igen.

Op gennem 1930'erne skabte Walt Disney Productions stribevis af korte tegnefilm. Walt selv var i stigende grad idemand og producent, med en hær af tegnere under sig. Mickeys "venner" Anders And, Pluto og Fedtmule, dukkede op.

Sideløbende med Mickey-filmene producerede han en mere ambitiøs serie, Silly Symphony, der ikke havde nogen fast gennemgående figur, men ofte var lånt fra gamle eventyr eller bare kunne være et stemningsbillede i tegneserieform.

Denne serie bestod af bl. a. af "Blomster og træer" (eng. titel:Flowers and Trees), den første tegnefilm i farver, der i 1932 vandt en Oscar og af "De tre små grise," der blev et monsterhit i 1933 med sangen "Hvem er bange for den stygge ulv".

I "Den gamle mølle"("The Old Mill") fra 1937 bruges multiplane kamera-teknik for første gang. Samme år producerede Disney "Snehvide og de syv små dværge" - verdens første helaftenstegnefilm. En enorm bedrift for Disney. Walt Disney er blandt andet kendt for dette citat, "If you can dream it, you can do it!"

I 1950 begyndte Disney at indspille live-action-film, med "Skatteøen" ("Treasure Island") som den første, senere kom Jules Verne-filmatiseringen En verdensomsejling under havet (1954). Yderlige slog han sig på at lave naturfilm, der startede med Den Levende Ørken i 1953. Alle disse film fik stigende betydning for Disney, men han forstatte dog med tegnefilm. Fjernsynsmediet fik han også øjnene op for i 1950'erne, oprindeligt for at reklamere for temaparken Disneyland. Hans TV-show hed også Disneyland ligesom parken skulle og også kom til at hedde, og i løbet af årtiet startede han TV-serier med populære helte som Zorro og Davy Crockett, den sidste havde sangen Ballad of Davy Crockett som signatursang

Mary Poppins (1964) var en overdådig blanding af tegnefilm og live-action-musical, og regnes af nogle for hans hovedværk.

Junglebogen ("The Jungle Book") har også Disney som producent, skønt filmen blev udsendt i 1967, et år efter hans død af lungekræft.

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA