Spring til indhold

Spil for mig!

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Make Mine Music
Overblik
OriginaltitelMake Mine Music
Dansk titelSpil for mig!
GenreAnimation
Instrueret afRobert Cormack
Clyde Geronimi
Jack Kinney
Hamilton Luske
Joshua Meador
Manuskript afHomer Brightman
Dick Huemer
Dick Kinney
MedvirkendeNelson Eddy
Dinah Shore
Benny Goodman
The Andrews Sisters
Jerry Colonna
Andy Russell
Sterling Holloway
Tania Riabouchinskaya
David Lichine
The Pied Pipers
The King's Men
Ken Darby
FilmholdsmedlemSam Slyfield,
Al Dempster,
Al Zinnen,
Charles Payzant,
John Niendorff med flere Rediger på Wikidata
Musik afAllie Wrubel,
Henry Creamer,
Ken Darby,
Ted Weems,
Al Cameron med flere Rediger på Wikidata
Produceret afWalt Disney Pictures
DistributørRKO Radio Pictures
UdgivelsesdatoUSA 20. April 1946
Danmark 2. Juni 1952
Længde75 min.
OprindelseslandUSA USA
SprogEngelsk
DVDJa
VHSJa
Nomineringer og priser
1 Oscar for Bedste Animationsdesign
Links
på IMDb
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Spil for mig! (eng: Make Mine Music) er en animationsfilm fra 1946 produceret af Walt Disney og er den den 8. film i rækken af Disneys klassikere. Filmen er bygget op af 10 segmenter med hver sin historie og fortælling.

Segmenter[redigér | rediger kildetekst]

The Martins and the Coys[redigér | rediger kildetekst]

Dette segment indeholder den dengang populær radio-vokalgruppe The Kings Men, som synger historien om Hatfields og McCoys indbyrdes kampe. Bjergene bliver brudt op, da to unge fra hver side bliver forelskede; de er de eneste overlevende fra hver sin side. Dette segment blev senere skåret fra filmens videoudgivelse på grund af tegneserien skyderi.

Blue Bayou[redigér | rediger kildetekst]

Dette segment indeholder en animation, som oprindeligt var tiltænkt Fantasia, hvor Claude Debussys komposition Clair de Lune skulle akkompagner. Men ved den tid Make Mine Music blev udgivet, blev Clair de Lune erstattet af den nye sang Blue Bayou sunget af Ken Darby Singers. Den oprindelige version af dette segment eksistere dog stadig.[1]

All the Cats Join In[redigér | rediger kildetekst]

Dette segment var et af to segmenter som Benny Goodman bidrog til. Scenen er innovativ idet at en blyant optegner handlingen, som den forløber og dermed fungere det hele på et metaplan. Segmentet omhandler 1940'ernes teenagere, som bliver fejet væk af populærmusik.

Without You[redigér | rediger kildetekst]

Dette segment er en ballade om tabt kærlighed sunget af Andy Russell.

Casey at the Bat[redigér | rediger kildetekst]

Dette segment viser Jerry Colonna recitere digtet Casey at the Bat af Ernest Thayer, som omhandler den arrogante baseboldspiller hvis kæmphøje attitude bliver sin undergang.

Two Silhouettes[redigér | rediger kildetekst]

Dette segment fremviser to live-action balletdansere, David Lichine og Tania Riabouchinskaya, der bevæger sig i silhuet med animerede baggrunde og figurer. Dinah Shore sang titelsangen.

Peter and the Wolf[redigér | rediger kildetekst]

Dette segment er en animeret dramatisering af Sergei Prokofiev komposition Peter og ulven fra 1936 med indtaling af skuespilleren Sterling Holloway. En russisk dreng Peter tager ind i skoven for at jage ulven med sine dyrevenner: fuglen Sasha, anden Sonia, og katten Ivan.

After You've Gone[redigér | rediger kildetekst]

Dette segment fremhæver igen Benny Goodman og sit orkester som fire antroforiske instrumenter, der paraderer gennem en musikalsk legeplads.

Johnny Fedora and Alice Blue Bonnet[redigér | rediger kildetekst]

Dette segment fortæller den romantiske historie om to hatte (Alice og John) som bliver forelsket i et udstillingsvindue ved et stormagasin. Da Alice bliver solgt vier Johnny sig til at finde hende igen. The Andrews Sisters sang på dette segment. Lige som de andre segmenter, så blev dette segment senere udgivet i biograferne den 21. maj 1954.[2]

The Whale Who Wanted to Sing at the Met[redigér | rediger kildetekst]

Dette var den bittersøde finale om en kaskelothval med en utrolig musikalsk talent og sine drømme om at synge grand opéra. Dog mener den kortsynede impresario Tetti-Tatti, at hvalen blot har slugt en operasanger og jagter ham med harpun. Nelson Eddy fortalte og udførte alle de stemmer i dette segment. Som Willie the Whale sang Eddy alle tre mandestemmer i den første del af seksteten fra Donizettis opera Lucia di Lammermoor. I sidste ende bliver Willie harpuneret og dræbt, men fortælleren blødgjorde slaget ved at fortælle at den sang videre i himlen.

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]